I varoši u BiH imaju skrivene bisere - Bosanska Krajina novi raj za turiste

krajina

Turističke atrakcije Bosanske Krajine biće uvezane u jedinstvenu ponudu Krajina toura

Krajem aprila u banjalučkom hotelu Bosna održan je poseban događaj pod nazivom Krajina tour, koji je privukao brojne učesnike iz svijeta turizma. Organizovalo ga je Udruženje građana Staze Krajine, a događaj je imao za cilj da predstavi bogatstva i turistički potencijal regije Krajine kroz niz značajnih prezentacija i promotivni film.

JEDINSTVENO ISKUSTVO

Događaj je otvorio Danijel Dakić, koji je u govoru istakao važnost samoodrživog turizma i predstavio novi veb-sajt koji će omogućiti bolju vidljivost i dostupnost turističke ponude Krajine.

Naglašavajući jedinstvenost regije, Dakić je publiku proveo kroz raznolikost krajiških prirodnih ljepota, od vodopada do neistraženih šuma, što Krajini daje status jednog od najljepših bisera prirode u Evropi. Sonja Janković Simić, voditeljica projekta, dalje je detaljno objasnila misiju i viziju Krajina toura, fokusirajući se na integraciju kulturnih, prirodnih i avanturističkih resursa regije u održivi turistički razvoj. Njena prezentacija podvukla je težnju projekta da poveže lokalne zajednice i posjetioce u jedinstveno iskustvo koje promoviše razvoj i očuvanje kulturnog naslijeđa.

Igor Kelečević, idejni tvorac projekta, predstavio je strategiju brendiranja Krajina toura kao pečat izvrsnosti i pokazatelj visokih standarda u turizmu. Kelečević je istakao novine u suvenirima i umjetničkoj saradnji kao ključne elemente za povećanje prepoznatljivosti regije. Krajina tour ulazi kao novi brend na turističko tržište, nakon što su već neke zajednice u okruženju uspjele da se etabliraju, poput Nacionalnog parka Una i grada Bihaća na zapadu, banjalučke regije sjeverno, te grada Jajca istočno od terena kojeg ovaj projekt pokriva.

- Mi smo aktivni kroz udruženje od 2020. godine, a novi projekt koji predstavljamo nastao je u partnerstvu sa Privrednom komorom Luksemburga, Centrom za razvoj sela Banjaluka i Turističkom organizacijom Republike Srpske. Sarađujemo i sa raznim institucijama u Federaciji. Za sada smo obradili terene Banjaluka, Ključ, Drvar i Šipovo, a vremenom ćemo se širiti i dalje. Ciljamo na turiste koji govore engleski, njemački i francuski jezik, da dovedemo Evropljane ovdje i da napravimo svjetsku turističku destinaciju, ispričao nam je Kelečević.

Manje opštine, kao što su Ključ, Drvar i Šipovo, cijene svaku pomoć koja ima za cilj da se turizam razvije i na njihovom terenu, a prirodni potencijal koji oni imaju drugi mogu samo poželjeti.

PODRŠKA FONDOVA

- Odemo u te gradove i otkrivamo njihove specijalne atrakcije, tražimo fondove i uključujemo ih u projekte. Naprimjer, na sastanku u Šipovu iznenadili smo se kada smo otkrili da u lokalnoj zajednici postoji registrovanih hiljadu kreveta, to uopšte nije malo, kazao nam je Kelečević.

Titova pećina obnovljena je 2006. uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj i ponovo je otvorena za posjetioce 25. maja te godine, na 62-godišnjicu Desanta na Drvar

Većina Bosanaca o Šipovu zna malo ili ništa, smatraju ga slijepim crijevom, ali oni u ovoj lokalnoj zajednici imaju pravi bum u fly fishingu - ribarenju ispod izvora Plive.

Svi oni imaju skrivene bisere koje tek treba otkriti. Projekt Krajina tour kreće sa velikim optimizmom, spaja zaboravljene opštine, jačajući tako i veze unutar turističke zajednice.