Inflacija pojela radničke plate: ‘Državni posao’ gubi privlačnost

r

Uoči Prvog maja, sindikalni predstavnici širom Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo zbog inflacije koja je pojela radničke plate i smanjenja prava, što je rezultirat dramatičnog odlaska radne snage. Problemi su evidentni u javnoj upravi, zdravstvu i pravosuđu, gdje radnici čekaju na ispunjenje svojih prava, poput regresa, toplih obroka i naknada po osnovu staža.

Sindikati najavljuju tradicionalno obilježavanje Prvog maja, ali ostaje pitanje hoće li to biti praznični piknik ili protest. Mnogi se pitaju zbog čega sindikati izbjegavaju koristiti termin “protest”. Sindikati najavljuju manifestaciono okupljanje u Parku Mladen Stojanović, ali se izbjegava jasan naziv za ovu aktivnost.

“I radnici u pravosuđu dijele sudbinu svih ostalih. Plate su male, loše. Ljudi odlaze iz pravosudnih institucija. U zadnje 4 godine hljeb je proskupio 63%, brašno 50%, meso 50, jaja 64 %, mlijeko… To su najosnovnije životne namirnice. Da su bogdo i plate toliko skočile svima”, navodi Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS za N1.

Kritičari ističu da sindikati nisu dovoljno hrabri da nazovu okupljanje za Prvi maj pravim imenom – protestom. Smatraju da sindikalno okupljanje gubi smisao i snagu ako se ne nazove onako kako jest. Situacija radnika, posebno u javnoj upravi, nije bolja ni u Federaciji BiH, gdje se također ističu problemi s adekvatnom plaćom.

Glavni cilj pred Prvi maj je zaštita prava radnika i poboljšanje njihovog statusa, kroz promjene zakona i kolektivnih ugovora. U međuvremenu, u zemlji gdje se Prvi maj obilježava roštiljanjem, mnoge firme bez zaposlenih ostvaruju velike prihode, dok radnici na minimalcu ili nezaposleni strpljivo čekaju promjene u društvu koje će im osigurati pravedniji tretman. Oni koji su izgubili strpljenje, pak, razmišljaju o odlasku iz zemlje.