Iran postavlja kamere na javna mjesta kako bi identifikovao i kaznio žene koje ne nose hidžab

iran
Iranske vlasti su saopštile da postavljaju kamere na javnim mjestima i saobraćajnicama kako bi identifikovale i kaznile žene koje ne nose hidžab.

 

Nakon što budu identifikovani, one će dobiti "tekstualne poruke upozorenja o posljedicama", navodi policija.

Cilj ovog poteza je "spriječavanje otpora protiv zakona o hidžabu", navodi se u saopštenju koje su prenijeli novinska agencija Mizan i drugi državni mediji, dodajući da takav otpor kalja duhovnu sliku zemlje i širi nesigurnost, prenosi Reuters.

Sve veći broj iranskih žena skida marame nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje, koja je preminula u pritvoru nakon što je uhapšena zbog "kršenja morala" u septembru prošle godine. Mahsa Amini je bila privedena zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Riskirajući hapšenje zbog prkošenja obveznom kodeksu odijevanja, žene se često mogu vidjeti bez hidžaba u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama i na ulicama širom zemlje. Društvene mreže preplavile su snimke "otkrivenih" žena koje se opiru "moralnoj policiji".

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene su obvezne pokriti kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoju figuru. Prekršioci se od tada suočavaju s javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Opisujući veo kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedno od praktičnih načela Islamske Republike", saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova od 30. marta navodi da neće biti povlačenja po tom pitanju.