Iran predstavio i uspješno testirao novi dalekometni krstareći projektil

Teheran je predstavio svoj novi dalekometni krstareći projektil koji može letjeti više od 1.350 km, javlja Russia Today.

Projektil je nazvan Hoveyzeh, javnosti je predstavljen u Teheranu u subotu u sklopu proslave 40. godišnjice Islamske revolucije. Također, vojska je potvrdila da je uspješno testiran.

"Potrebno je malo vremena za pripremu projektila koji može letjeti na malim visinama", rekao je ministar odbrane Amir Hatami.

Tokom testiranja je projektil letio 1.200 km te je precizno pogodio metu. Domet projektila je veći od 1.350 km, ali precizne mogućnosti su još uvijek misterija. Poznato je da pripada Soumar porodici projektila, a prvi projektil ove vrste je predstavljen 2015. godine te može letjeti 700 km.

Iranski zvaničnici tvrde da se projektili razvijaju isključivo u odbrambene svrhe. Program Teherana je privukao mnogo pažnje Zapada, posebno SAD-a, a Washington ga pokušava povezati s iranskim nuklearnim sporazumom JCPOA. 

Američki predsjednik Donald Trump se povukao iz multinacionalnog sporazuma u maju prošle godine nakon što ga je nazvao "najgorim dogovorom ikada", piše Klix.ba.