Iran predstavio nove tenk robote koji se pokreću umjetnom inteligencijom

tenk
Iranske oružane snage su predstavile nekoliko minijaturnih tenkovskih robota, vozila s četiri i šest točkova na daljinsko upravljanje opremljenih nizom različitih oružja.

Vozila su se godinama razvijala, ali sada iz Irana tvrde da su u njih dodali "umjetnu inteligenciju" i novu tehnologiju. Uključuju vozila na daljinsko upravljanje koja imaju pričvršćene puške i mogu uključivati ​​ograničene mogućnosti umjetne inteligencije.

Navodno, umjetna inteligencija znači da kompjuteri u vojnim sistemima ili koja upravljaju oružjem mogu "učiti". Ova vrsta učenja može uključivati ​​procese kao što je automatsko prepoznavanje meta tako da korisnici mogu kliknuti na ekran i narediti vozilu da uništi ili istraži metu.

Roboti ili bespilotna vozila dobri su za istraživanje područja koja bi mogla biti minirana ili ponekad mogu donijeti opremu vojnicima koji su u borbi ili evakuirati ranjene. Također su korisni za patroliranje frontom, gdje se vojnici mogu suočiti s snajperskom vatrom, robot se može sigurno voziti i obavljati posao umjesto vojnika.

Nazir je veliko vozilo, veličine medvjeda, ​​sa šest točkova. Postoji već gotovo desetljeće i prva je generacija iranskih bespilotnih vozila. Postoji i njegova verzija s četiri točka. Također ima "fleksibilnu šasiju" i može voziti po raznim vrstama terena, te posjeduje električni motor. Težak je 600 kg, a također može nositi teret i hranu za vojnike.

Gaider je mnogo manje vozilo, koje datira iz 2018. godine Duljine je otprilike kao AK-47, manje od metra, sa šest točkova. Može se koristiti kao snajperist, bombaš samoubica, bacač mina ili izviđač. Također se može umrežiti s drugim vozilima. Moguće je koordinirati nekoliko robota Haider u mrežu za izvođenje multilateralnih borbenih operacija.