Iran zbog nezapamćenih vrućina proglasio dvodnevni državni praznik

.
Iranska vlada proglasila je srijedu i četvrtak državnim praznicima zbog toplotnog talasa "bez presedana", s obzirom na to da su temperature u pojedinim dijelovima zemlje čak 50 stepeni Celzijusa.

 

Iran je u utorak najavio dvodnevni državni praznik kao odgovor na nezapamćene vrućine, naloživši svim vladinim institucijama, bankama i školama da se zatvore, što je neuobičajen potez izazvan visokim temperaturama koje prijete javnom zdravlju i oopterećuju električnu mrežu u zemlji.

"Zaustavljanje" u cijeloj zemlji, odnosno dvodnevni državni praznik, trajat će od srijede do četvrtka, jer su temperature premašile 50 stepeni Celzijusa u nekim gradovima jugozapada. Iransko ministarstvo zdravlja savjetovalo je starijim ljudima, djeci i onima sa osnovnim zdravstvenim problemima da ostanu u zatvorenom prostoru zbog rizika od toplotnih udara.

Iranska fudbalska liga također je otkazala sve utakmice u narednih nekoliko dana zbog vrućine.

"S obzirom na nezapamćene vrućine u narednim danima i radi zaštite javnog zdravlja, kabinet se složio s preporukom Ministarstva zdravlja za zatvaranje širom zemlje u srijedu i četvrtak", rekao je Ali Bahadori Jahromi, portparol vlade, u objavi na Twitteru.

Susjedni Irak je prošle godine produžio državne praznike kako bi zaštitio zaposlene od ekstremnih vremenskih uslova. A u Egiptu, zvaničnici su prekidali struju najmanje jednom dnevno tokom nedavnog toplotnog talasa jer nemaju dovoljno energije da napajaju mrežu. Vlada u Kairu savjetovala je stambenim zgradama i sportskim stadionima da smanje upotrebu klima uređaja i svjetla, a većini državnih službenika rečeno je da nedjeljom rade od kuće kako bi štedjeli struju.

Zatvaranje Irana dolazi pošto je toplotni talas ovog ljeta zahvatio azijski, evropski i sjevernoamerički kontinent, a jul je postao najtopliji mjesec ikad zabilježen. Naučnici su zaključili da klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom podstiču visoke temperature.

Međutim, iranska javnost podijeljena je što se tiče odluke o dvodnevnom zatvaranju uslijed ekstremnih vrućina te tako Marziye Mahmoodi, urednica Tejarat New, smatra da visoke temperature nisu glavni razlog koji je doveo do ovakvog postupanja.

Mišljenja je da je to zbog toga što se država bori sa nestašicom struje, prenosi New York Times.