Iranska garda: Posljedice napada snosit će SAD

Zvaničnik u iranskoj Revolucionarnoj gardi rekao je da će posljedice napada na Siriju, koje su predvodile SAD, ići na račun Vašingtona, prenosi Reuters.

- S ovim napadom situacija će postati kompleksnija, a to će sigurno ići na račun SAD, koje će biti odgovorne za posljedice po predstojeće događaje u regionu koji sigurno neće biti u njihovom interesu - rekao je zvaničnik garde Jadolah Džavani za iransku novinsku agenciju Fars.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je ranije danas napade na Siriju koji su protekle noći izvedeni sa SAD na čelu, upozorivši da će Vašington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posljedice u regionu i šire, javljaju iranski državni mediji.

- Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su poduzeli vojnu akciju protiv Sirije, uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza, snosit će odgovornost za regionalne i transregionalne posljedice ovog rizičnog poduhvata - navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Kako ističe ministarstvo, "Iran se protivi upotrebi hemijskog oružja na bazi vjerskih, pravnih i etičkih standarda, dok u isto vrijeme snažno osuđuje upotrebu takvog oružja kao opravdanje za agresiju na jednu suverenu državu".

Iran je saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Asada protiv pobunjenika od početka sukoba u Siriji, podsjeća britanska agencija.

Analitičar Hosein Šeikholeslam, bivši iranski ambasador u Damasku, rekao je državnoj televiziji da će noćas izvedeni napadi pomoći da se Sirijci ujedine iza vlade i da će stabilizirati sirijsku vladu.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojima je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice s Libanom.