Iranski predsjednik prijeti povlačenjem iz nuklearnog sporazuma

Iran bi mogao ograničiti saradnju s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA), rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani direktoru te UN-ove agencije, okrivivši američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za "novu situaciju". 

- Iranske nuklearne aktivnosti uvijek su imale mirnodopsku svrhu, ali Iran je taj koji će odlučiti o stepenu svoje saradnje s IAEA-om - rekao je Rohani nakon sastanka s Yukiyom Amanom u Beču.

"Odgovornost za promjenu nivoa iranske saradnje s IAEA-om leži na onima koji su stvorili ovu novu situaciju", rekao je.

Rohani je rekao da će Iran, ako ne bude i dalje imao koristi od nuklearnog sporazuma nakon američkog povlačenja, donijeti "nove odluke", prenosi Index.hr.

Iranski je predsjednik ocijenio da su američke sankcije protiv Irana "kriminal i agresija" i pozvao evropske vlade i druge zemlje da pruže otpor Trampovim politikama prema Teheranu.

- Iran će preživjeti ovaj krug američkih sankcija kao što je preživio i prije. Ova američka vlada neće ostati zauvijek... Ali historija će suditi drugim nacijama na temelju onoga što čine danas - rekao je.

Iranski predsjednik obećao je da će se Iran odlučno suprotstaviti američkim prijetnjama da će blokirati izvoz iranske nafte, smatrajući da Vašington nije dobro razmislio o posljedicama takvog poteza.

"Amerikanci kažu da žele smanjiti iranski izvoz nafte na nulu... To pokazuje da nisu razmislili o posljedicama", rekao je.

Rohani je u utorak direktno zaprijetio da bi mogao poremetiti isporuke nafte iz susjednih zemalja ako Vašington bude insistirao na tome da sve države prestanu kupovati njegovu naftu.

Nije kazao kako, ali iranski dužnosnici prije su prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac u slučaju bilo kakvih američkih neprijateljskih poteza.

SAD se u maju povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i odlučio mu ponovno nametnuti sankcije. Sada traži od svih zemalja da prekinu uvoz iranske nafte 4. novembra ili će, bez izuzetaka, i one postati metom sankcija.

Evropska unija želi održati sporazum s Iranom na životu bez SAD-a.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke te Rusije i Kine sastat će se u petak u Beču s iranskim dužnosnicima kako bi o tome razgovarali.