Iz Breze uskoro stiže i čips od kruške i jabuke

breza
Organski voćnjak Baš Bašča planira povećanje proizvodnje organskih džemova, sokova i drugih voćnih proizvoda

 

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Mega Natura, prerađivač voća iz Breze, u blizini Sarajeva, uskoro će povećati proizvodnju organskih džemova, sokova i drugih voćnih proizvoda.

200 tona voća

- Dozvoljavamo posjetiocima da uđu u naš voćnjak i beru voće koje im se sviđa, kaže Šefket Hrustanović, vlasnik voćnjaka Baš Bašča i Mega Nature, kompanije za preradu voća iz Breze.
Od 2005. do 2010. godine Šefket je na deset hektara zemljišta posadio organski voćnjak, a 2018. je osnovao kompaniju. Sada godišnje proizvedu blizu 200 tona šljiva, krušaka i jabuka te manje količine trešanja, višanja, kupina i malina. Polovinu toga prodaju u voćnjaku, a ostatak prerade.

U početku je voće iz Baš Bašče prodavano svježe. Kako su prinosi rasli uz kontinuiran razvoj i usavršavanje uzgoja, počeo se javljati višak plodova. Tako su 2012. Šefket i njegova porodica počeli prerađivati ​​voće i praviti prirodne sokove, džemove i druge proizvode, kao što su oguljene i suhe šljive te voćna punjenja za kolače.
Kako bi dobio izvoznu dozvolu, osim Baš Bašče, Šefket je registrovao i Mega Naturu. Oni sada proizvode 15 organskih voćnih proizvoda pod markom Zlatija, po imenu Šefketove snahe.
Kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, više se nisu mogli oslanjati na prijatelje i partnere kako bi im pomogli u proizvodnji. Stoga su se odlučili da nabave svu potrebnu opremu i da diverzifikuju proizvodnju.

Sušara

Tražeći podršku za ovaj značajan poduhvat, Mega Natura se prijavila za nepovratna sredstva koja dodjeljuje projekat Sweden/USAID FARMA II. Uz podršku projekta oni su kupili sušaru i mašine za pranje voća, vađenje košpica, blanširanje i rehidraciju.
- S novom opremom moći ćemo utrostručiti proizvodnju prerađenog voća, kazao je Šefket te dodao da će započeti i proizvodnju čipsa od kruške i jabuke i mješavina suhog voća. 

Ubrzo nakon osnivanja, Mega Natura je počela izvoziti u Njemačku, Australiju i Saudijsku Arabiju