Izetbegović dobio poziv za službenu posjetu Indoneziji krajem augusta

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dobio je službeni poziv predsjednika Indonezije da posjeti tu zemlju 28. augusta.

Ipak, aktivnošću ambasade BiH u Indoneziji dogovoren je termin pojete za 28. august. Zanimljivo je da će Bakir Izetbegović biti prvi član Predsjedništva BiH u službenoj posjeti Indoneziji, još od 1992. godine, kada je njegov otac, Alija Izetbegović posjetio tu zemlju.

Posjeta Indooneziji može biti veoma važna za BiH u privrednom smislu, s obzirom na neiskorišteni potencijal kada je u pitanju izvoz bh. proizvoda u tu zemlju. 


Nedavno je ambasadorica Indozenije u BiH Amelia Achmad Yani posjetila kompaniju "Solana" u Tuzli  te je dogovoreno da Indonezija uveze 17.500 tona soli iz Tuzle u vrijednosti od 28 miliona eura.

Broj turista iz BiH u Indoneziji iznosio je oko 930 u 2017.godini i već je u porastu od 30 posto u odnosu na 2016., a ove godine predviđamo da će se broj turista povećati za dodatnih 30 posto u odnosu na prošlu godinu, obzirom da nekoliko aviokompanija dolaze u Sarajevo i direktno lete za Indoneziju preko Dubaija, Istanbula ili Dohe.

Treba istaći da je indonezija nakon rata u našu zemlju investirala u određeni broj projekata, a između ostalog i finansirali su izgradnju Istiklal džamije u sarajevskom naselju Otoka.

U Indoneziji danas živi oko 250 miliona stanovnika. Putovanje na relaciji Džakarta - Sarajevo traje 14 sati. Predsjedništvo BiH treba uskoro zvanično da potvrdi ovu posjetu.