Izrael žestoko odgovorio Turskoj: Sporazum o slobodnoj trgovini je mrtav, carine idu na 100 posto

A

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich najavio je kako će Izrael ukinuti sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom te uvesti carinu od 100 posto na uvoz iz ove zemlje.

Kako je naglasio Smotrich, ovaj plan bi već ove sedmice trebao biti dostavljen vladi države na usvajanje.

"Erdoganova najava obustavljanja uvoza iz Izraela predstavlja deklaraciju o ekonomskom bojkotu i ozbiljnom kršenju međunarodnih trgovinskih sporazuma na koje se Turska obavezala", rekao je Smotrich.

Napomenuo je kako će ova akcija Izraela imati rok trajanja sve dok Erdogan ostane na vlasti.

"Ako na kraju Erdoganovog mandata građani Turske izaberu lidera koji je zdrav i ne mrzi Izrael, bilo bi moguće vratiti se trgovinskom putu s Turskom", poručio je Smotrich.

Prema njegovom planu, Izrael će ukinuti sve snižene carinske stope koje se primjenjuju na robu uvezenu iz Turske u Izrael, a što je tretirano kroz sporazum o slobodnoj trgovini.

Povodom ove odluke oglasilo se i Udruženje proizvođača Izraela koje je Smotrichev plan nazvalo odgovarajućim odgovorom te su poručili kako Izrael ne smije ostati bez odgovora na Erdoganove najave narušavanja izraelske ekonomije.

Povodom prekida trgovinskih odnosa s Izraelom ranije se oglasio i Erdogan te je obrazložio odluku Ankare.

"Kako bismo natjerali Izrael da prekine vatru i poveća količine humanitarne pomoću koju propušta, prvobitno smo uveli ograničenja izvoza za 54 grupe proizvoda. Od jučer smo obustavili izvozno-uvozne transakcije s Izraelom, pokrivajući sve proizvode. Mi ćemo koordinirati posljedice ovog koraka zajedno s našim poslovnim svijetom", naveo je Erdogan.

Naglasio je kako Turska ne želi neprijateljstvo s bilo kojom zemljom.

"Mi ne vodimo neprijateljstvo ili sukoba s bilo kojom zemljom u našoj regiji. Kao što sam rekao u svakoj prilici, ne želimo da vidimo sukobe, krv i suze u našoj regiji. Kao i sve vjere, želimo živjeti zajedno u miru, prosperitetu i stabilnosti", ističe turski predsjednik.

Na kraju, obrazložio je i šta je cilj ovakve odluke.

"Ovdje imamo jedan cilj, a to je da natjeramo Netanyahuovu vladu, koja je izmakla kontroli uz bezuslovnu vojnu i diplomatsku podršku Zapada, na prekid vatre. Cilj će biti postignut ako se proglasi prekid vatre i omogući ulazak dovoljne količine humanitarne pomoći u Gazu. Ovaj potez Turske će biti primjer drugim zemljama koje su uznemirene trenutnom situacijom", zaključio je Erdogan.

 

Foto: Benjamin Netanyahu