Jedina mjera ili prebacivanje tereta: Država građanima daje na kapaljku

cijene

Prebogata država, u smislu bahaćenja političara, uvijek ide po grbači običnog čovjeka, kazao je Pavlović

Do 16. juna traje drugi val projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača i sindikata “Zaključavamo cijene”, kojom je obuhvaćeno ukupno 60 proizvoda.

Potrošačka korpa

U ovom ministarstvu projekt ocjenjuju uspješnim i navode da su na ovaj način osigurane uštede od 15 do 20 posto na cijenama artikala iz potrošačke korpe. Dok akciju prate različiti komentari, evidentno je da je ovo jedan od rijetkih pokušaja vlasti da ublaže posljedice poskupljenja po građane.

- Očigledno je da država neće ništa od sebe dati za građane, već sve prebacuje na teret proizvođača i trgovaca. Prebogata država, u smislu bahaćenja političara, uvijek ide po grbači običnog čovjeka, ali na kraju, bolje išta nego ništa, pa je i to što rade sa zaključavanjem ipak nešto. 

Jedini problem je što lista proizvoda treba biti transparentnija, kako bi kupci znali na šta da obrate pažnju. Kupac koji zna da je cijena zaključana, a vidi da je promijenjena, mora to prijaviti inspekciji - kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Neki "love"

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Mostaru Nikola Papac podsjeća da su se poskupljenja u uvozno ovisnoj BiH prelila iz inozemstva, a pojedini trgovci iskoristili su priliku da špekulativno zarade.

- Tehnički gledano, država nema puno instrumenata da iskontrolira taj proces i visinu cijena za mnoge proizvode. Mislim da je to ograničavanje cijena, posebno onih iz potrošačke korpe naših obitelji, jedna od rijetkih mogućih mjera. Zato smatram da je to apsolutno pozitivna stvar, a ključno je provoditi stalnu kontrolu i proširivati tu košaricu s novim proizvodima onemogućiti nove pokušaje ostvarivanja dodatne zarade - dodaje Papac.

S padom stope inflacije on očekuje stabilizaciju cijena hrane, ali trend pada u narednom periodu smatra nemogućom pričom.