Petorici članova Centralne izborne komisije BiH istekli mandati: Kad može bez sudija, može i bez CIK-a

Analitičari upozoravaju da direktnu odgovornost za to snose državni parlamentarci

 

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani ove godine, a prema svim procjenama, odluku o raspisivanju izbora donijet će Centralna izborna komisija (CIK) BiH u kojoj je petorici članova istekao mandat,prenosi oslobođenje.ba.

Penzioner Mikić

Analitičari upozoravaju da direktnu odgovornost za to snose državni parlamentarci. Mandati su istekli predsjedniku CIK-a Branku Petriću, te članovima Suadu Arnautoviću, Novaku Božičkoviću, Ahmetu Šantiću i Stjepanu Mikiću. To znači da mandati u aktuelnom sazivu CIK-a nisu istekli jedino Ireni Hadžiabdić i Vladi Rogiću.

​Arnautoviću je mandat istekao 8. decembra 2018, a Petriću 6. marta prošle godine. Nakon toga, mandati su istekli i Šantiću, Mikiću i Božičkoviću. Mikić je, pored toga, odavno stekao uslove za penzionisanje, s obzirom na to da ima 70 godina. Radni odnos između njega i CIK-a je trebao da prestane prije pet godina, ali se to nije desilo.

Konkurs treba da raspiše parlamentarna komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a. Članove CIK-a imenuje Predstavnički dom Parlamenta koji je godinu bio u blokadi. Poslanik PDP-a Branislav Borenović za Oslobođenje kaže da je situacija sa CIK-om još jedan dokaz koliko je BiH apsurdna zemlja.

- Izborni proces je naručen. Članovima CIK-a je odavno istekao mandat, ali oni sjede i rade i dalje. Prethodni izborni ciklus obilježilo je mnogo neregularnosti, prijetnji i ucjena i to očekujemo i na ovogodišnjim lokalnim izborima. Šta je smisao izbora ako imamo ovakvu situaciju, pita Borenović.

Ističe da komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a još nije formirana. To je, dodaje on, pitanje za Kolegijum 

Predstavničkog doma PSBiH i članove vladajuće koalicije.

- Vrijeme ističe. Potrebno je ubrzati tu proceduru. Treba mnogo toga uraditi kada je u pitanju raspisivanje lokalnih izbora. Ništa nije urađeno po pitanju imenovanja članova CIK-a. Sljedeća sjednica PSBiH je 4. februara i vidjećemo da li će se ovo pitanje naći na dnevnom redu, kazao je Borenović.

Bivši predsjednik CIK-a Vehid Šehić kaže da je odgovornost za novi izbor ili reizbor članova CIK-a isključivo na Predstavničkom domu PSBiH.

- Predstavnički dom treba da pokrene proceduru. U Izbornom zakonu stoji da ta procedura mora biti pokrenuta 30 dana prije isteka mandata određenim članovima CIK-a. Potom se raspisuje javni poziv, formira se komisija koja pravi rang-listu, koja ide na Predstavnički dom. To nije urađeno i to nikoga ne treba da čudi. Nismo imali sudije Ustavnog suda FBiH i to je neodgovorno ponašanje onih koji treba da provedu procedure, ističe Šehić.

Nema uslova

Portparol CIK-a Maksida Pirić kaže da se novi članovi CIK-a ne biraju dok ne završi izborni proces, čak i ako im je istekao mandat. Novi članovi CIK-a se ne imenuju dok ne završi izborni proces.

- Još traje izborni period u BiH, jer nisu u cijelosti završeni posebni izbori, odnosno nije okončan izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Samim tim, nisu se stekli uslovi za imenovanje novih članova CIK-a, poručuje Pirić.