Kako živjeti s minimalnom platom od 900 km ili oko 1300 km u BiH?

c

Povećanje minimalne plate u Bosni i Hercegovini, koja u RS-u iznosi 900 KM, a u Federacji BiH 1.315 KM, s ciljem poboljšanja standarda radnika, izazvalo je određene promjene u poslovanju i cijenama usluga.

Rast minimalne plate, koji je rezultirao povećanjem troškova poslovanja za privrednike, direktno je uticao na promjene u cijenama raznih usluga.

Sektori poput frizerskih salona, autopraonica i hemijskog čišćenja odmah su osjetili posljedice ovog povećanja, s obrtnicima koji su prisiljeni podići cijene kako bi nadoknadili povećanje troškova rada i poslovanja.

Tako je cijena feniranja kose i pranja automobila porasla je u prosjeku za oko 10%, dok je hemijsko čišćenje odjeće postalo skuplje za najmanje 2 KM. Ovo povećanje cijena usluga odražava se na potrošače koji sada plaćaju više za iste usluge.

Povećanje minimalne plate takođe je imalo šire ekonomske posljedice, uključujući rast prihoda od poreza na dohodak i doprinosa. Međutim, izazvalo je i povećanje troškova za poslodavce, što se odrazilo na cijene proizvoda i usluga.

Očekuje se da će ovo povećanje minimalne plate i dalje imati vidljive posljedice na ekonomiju Federacije BiH, dok preduzetnici nastoje prilagoditi se novim uslovima poslovanja.