Kalabuhov: Dodik će uskoro u Rusiju, on je jedan od naših najvećih prijatelja

.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan je od najvećih prijatelja Rusije kojeg uvijek sa radošću i gostoljubivošću dočekuju u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima, a uskoro će biti usaglašen i termin njegove nove posjete, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

 

Kalabuhov je napomenuo da je tokom posljednjih godina Dodik posjetio Rusiju više od 20 puta, te da je svaki njegov dolazak pažljivo pripreman radi postizanja novih sporazuma, kao i realizacije usaglašenih dogovora.

“Za sada ponovo imamo širok spektar tema za razmatranje i uskoro ćemo usaglasiti termin nove posjete, odgovorio je ruski diplomata na pitanje kada bi moglo doći do posjete predsjednika Republike Srpske Moskvi.

O ekonomskoj saradnji Rusije sa BiH i Republikom Srpskom, Kalabuhov je naglasio da je ove godine Rusija na prvom mjestu po broju direktnih ulaganja u BiH u obimu od 284,2 miliona KM za samo devet mjeseci koje se odnose prvenstveno na Republiku Srpsku.

On je ukazao da je tokom 10 godina na tržištu opšta brojka budžetskih dažbina za BiH i entitete nadmašila tri milijarde evra, dok aktive “Zarubježnjefta” objezbjeđuju više od 1.000 radnih mjesta sa platom značajno većom od prosječne, što snažno doprinosi jačanju lokalne ekonomije i razvoju infrastrukture.

 

Ruski ambasador istakao je da je kompanija “Optima”, kao predstavnik velike ruske korporacije “Zarubježnjeft”, trenutno najveći investitor i poreski obveznik u BiH.

Kalabuhov je naveo da Ruska Federacija tradicionalno razvija razgranate ekonomske veze sa BiH, kao i sa Republikom Srpskom u njenom sastavu, te napomenuo da je Rusija ključni partner BiH u sferi energetskih isporuka, prenio je RTRS.

On je naveo da se kooperacija ostvaruje i u industriji, poljoprivredi i farmaciji, a osnovna saradnja sa Republikom Srpskom vodi se energetici.

Prema njegovim riječima, mogućnosti realizacije postojećeg potencijala saradnje razrađuju se u toku konstruktivnog i povjerljivog dijaloga na najvišem nivou, kao i u okviru rusko-bosanskohercegovačke međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

“Naime prema rezultatima posljednjeg sastanka kopredsjednika bilateralne komisije bilo je izjavljeno o namjeri strana da se povećaju razmjere uzajamne robne razmjene, uključujući naravno i Republiku Srpsku. Naredne godine se nadamo u nastavak uzajamno korisne i produktivne saradnje”, istakao je ruski ambasador.