Kanceri su po hospitalizaciji i smrtnosti na vodećem mjestu u FBiH: Više umiru muškarci

,

Hronične nezarazne bolesti, kao što su kanceri, u Federaciji BiH su po hospitalizaciji i smrtnosti na vodećem mjestu, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Zavod prati trend malignih neoplazmi kroz registar za rak, kao i kretanja faktora rizika za maligne neoplazme kroz populacijska istraživanja.

Na osnovu tih pokazatelja daje prijedloge sistemskih rješenja za preventivne programe i učinkovite kontrole i sistematske preglede, a s ciljem ranog otkrivanja kancera.

Kancer bronha i pluća su vodeća maligna oboljenja od kojih je umiralo stanovništvo Federacije BiH, sa stopom smrtnosti 48,1 na 100.000 stanovnika. Znatno više umiru muškarci nego žene sa omjerom smrtnosti 3:1 mada se kroz godine registruje lagani porast smrtnosti žena od kancera pluća.

Kanceri koji su uzrokovali smrtnost žena u FBiH

Najčešći oblik kancera od kojeg su umirale žene u FBiH bio je kancer dojke, s učešćem od 16,1 posto, što predstavlja lagani porast u usporedbi sa 2021. godinom, kada je učešće bilo 15,3 posto.

Drugi najčešći razlog smrtnosti žena FBiH u 2022. godini je kancer bronha i pluća, s učešćem od 14,5 posto, što predstavlja nešto niže učešće u poređenju sa 2021. godinom kada je udio iznosio 15,5 posto.

Treći oblik kancera od kojeg su najčešće umirale žene je kancer kolona, s učešćem od 6,7 posto.

Kanceri koji su uzrokovali smrtnost muškaraca u FBiH

Među uzrocima smrti od kancera kod muškaraca u 2022. godini vodeći je bio kancer bronha i pluća, s učešćem od 30,4 posto i bilježi trend laganog rasta u poređenju s 2021. godinom.

Nakon toga, kada je riječ o muškarcima, slijedi smrtnost zbog kancera prostate, s učešćem od 8,0 posto i pokazuje nešto niže vrijednosti nego 2021. godine.

Treći najčešći kancer od kojeg su umirali muškarci u Federaciji BiH u 2022. godini je kancer debelog crijeva, s udjelom od 6,8 posto dok je prethodne godine učestalost iznosila 8,5 posto.

Savjeti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine

Iz Zavoda navode da su ključni savjeti za smanjenje oboljevanja od kancera zdravi životni stilovi koje svaki pojedinac treba usvojiti i na osnovu njih živjeti. Podrazumijevaju zdravu ishranu, dovoljno tečnosti, fizičku aktivnost, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, ali prije svega treba voditi računa o redovnim preventivnim pregledima.

"Redovni preventivni pregledi vrijede za sve, a posebno za dobne grupe koje su u povećanom riziku od oboljevanja od malignoma. Pod povećanim rizikom osim određenih dobnih grupa (žene sa 40+ godina i muškarci 50+ godina) su svakako svi oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, odnosno oboljele od malignih bolesti među bliskom srodnicima (majka, otac, sestra, brat)", konstatirano je iz Zavoda.