Komšić u UN-u: Negiranje genocida u Srebrenici je sijanje novog sjemena zla

v

Da li neprihvatanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid znači da smo spremni da prihvatimo neke nove genocide i rezultate tih genocida, upitao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. On je zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Deniseom Bećirovićem prezentirao rezoluciju o genocidu u Srebrenici na brifingu u Generalnoj skupštini UN-a.

“Odbijanje podrške ovakvoj rezoluciji je negiranje genocida u Srebrenici, uprkos presudama međunarodnih sudova… Da li neprihvatanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid znači da smo spremni da prihvatimo neke nove genocide i rezultate tih genocida”, poručio je Komšić.

“Negiranje genocida, negiranje tog zla i prihvatanje tog zla je zapravo sijanje novog sjemena zla za neki novi genocid", upozorio je Komšić.

Ono što treba izvući iz obe rezolucije jeste posvećenost budućnosti, našoj djeci, generacijama koje dolaze poslije nas, za koje se nadamo da će biti bolje od nas i posvećenost tom obrazovnom procesu, da te buduće generacije znaju šta je bilo.