Konačno minimalna plata od 1000 KM u FBiH? Evo šta Novalić kaže…

asd
Jedno od najvažnijih pitanja koja bi moglo umanjiti odlazak iz BiH je pitanje utvrđivanja minimalne plate u Bosni i Hercegovini.

Današnja, koja je ispod 500 KM mjesečno je sramotno niska i s time se slažu svi, ali sa vizijom kako i koliko se može podići, postoje različiti stavovi. Priču i zahtjeve da se zakonom utvrdi minimalna plata na 1000 KM mjesečno je prvi pokrenuo i utvrdio kroz mjere svoje nove ekonomske politike Nezavisni blok, čiji lider Senad Šepić još od osnivačke skupštine ove stranke 2017. godine konstantno nameće ovo pitanje i inicira njegovo rješenje u institucijama FBiH i države BiH.

Inicijativi se pridružio i Sindikat BiH, ali i neke druge, opozicione političke stranke u FBiH, a nekoliko velikih privrednih subjekata je dosad već, bez obzira što ne postoji zakonska obaveza, potpisalo sporazume sa svojim radnicima kojim su im osigurali minimalnu platu od 1000 KM. Dakle, kreće se i može se, iako Vlada koja nema interes i viziju da stane uz svoje građane to ne radi, rade to odgovorni i savjesni poslodavci. Takvi će dodatno uspjeti i biće budućnost razvoja naše zemlje. 

Međutim, Vlada FBiH na čijem čelu je Fadil Novalić nema spremnosti niti vizije kako ovo pitanje urediti, pomoći radnicima, omogućiti veći razvoj i ostanak mladih ljudi u BiH. Priznao je to i sinoć, odgovarajući na pitanje pratilaca na FB, prebacujući odgovornost za nerješavanje ovoga pitanja na poslodavce i druge socijalne partnere, kao i na neusvajanje Zakona o prihodima u FBiH koji stoji od 2018. godine. 

Kako sada stvari stoje, sa ovom Vladom, nećemo vidjeti ovaj iskorak, a odgovor naroda biće još veći odlazak i napuštanje države, posebno mladih ljudi.