Krajišnici velikog srca u ramazanu šalju pomoć povratnicima u Podrinje – “Sjetimo ih se i kad nije 11. juli”

v

Bišćani i dijaspora su, uz podršku Pomozi.ba, darivali povratničke porodice u Podrinju, uljepšavajući i njima i sebi blagoslovljeni mjesec

Udruženje Horizont 2006 iz Bihaća organizovalo je akciju pod nazivom Sedmica solidarnosti Bihać Srebrenici, kao što to njegovi članovi čine svakog ramazana već dugi niz godina. U okviru ove humanitarne akcije Bišćani su u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Zvorniku i Vlasenici podijelili oko 600 paketa pomoći.

POSEBNO VRIJEME

Kupovinu mješovitih paketa pomoći donacijama su obezbijedili građani grada Bihaća, prijatelji iz Švicarske, te organizacija Pomozi.ba, dok su u distribuciji učestvovale i članice Udruženja Hanume sa Une.

Ideja da pomažemo Podrinje nastala je davno, prije 16 godina, prilikom našeg učestvovanja na Maršu mira, kazao je Muslić

– Javljaju nam se naši volonteri iz Podrinja, da ih dragi Allah nagradi za svaki pređeni korak. Svi vi koji ste učestvovali, molimo da vas Gospodar dvostruko nagradi. Paketići su i ove godine izmamili osmijeh na lica najmlađih, izvijestile su članice ovog ženskog udruženja.Oglasili su se i iz organizacije Pomozi.ba, koja već nekoliko godina učestvuje u ovoj akciji sa Horizontima, pomažući povratnike.

– Vrijedno je napomenuti da je ovo šesnaesta godina kako Udruženje Horizont 2006 organizira ovu akciju koja ima za cilj pomoći povratničkom stanovništvu Podrinja. Također, ovom akcijom i sličnim aktivnostima koje Horizont 2006 provodi želi se dati na značaju tome da Srebrenica nije samo jedanaestog jula, već da se Srebrenice i genocida u Srebrenici trebamo sjećati i ostala 364 dana u godini, navodi se u saopćenju organizacije, piše Oslobodjenje.

Ramazan je posebno vrijeme za vjernike, jer svako učinjeno djelo u njemu ima višestruko uvećanu emotivnu vrijednost i blagoslove.

Svaka od 300 porodica dobila je po dva paketa namirnica

– Željeli smo da prikupimo u gradu Bihaća što više namirnica i da ih distribuiramo u Podrinje, u ruke onih kojima je to zaista i potrebno. Aktivnost je nastala još davno, prije 16 godina, prilikom našeg učestvovanja na Maršu mira za Srebrenicu. Inače, mi svake godine učestvujemo u ovom maršu, ali 2009, kada smo u najvećem broju učestvovali, rodila se i ideja da organizujemo ovu akciju kojom bismo bili u prilici da posjetimo Srebrenicu ne samo na jedan dan, 11. jula, nego i van obilježavanja genocida, u toku svake godine. Kada se obilježava godišnjica genocida, oni uvijek imaju mnogo posjeta, ali mimo toga su obično prepušteni sami sebi. Odluka je pala da to bude u ramazanu, koji je najodabraniji mjesec, u kojem se posti i u kojem su ljudi više skloni da čine dobra djela, jer su više u kontaktu sa svojim srcem i žele da darivaju druge oko sebe, kazao nam je Elvir Muslić iz Bihaća, jedan od osnivača Udruženja Horizont 2006 i pokretača ove lijepe akcije.

Ovog ramazana akcijom Sedmica solidarnosti Bihać Srebrenici ostvarili su veliki uspjeh, jer je ona pokrenuta i završena u roku od sedam dana.

PODRŠKA IZ ŠVICARSKE

– Pomogao nam je i Medžlis Islamske zajednice koji je aktivan u Bihaću. Zahvalio bih njima kao partnerskoj instituciji sa glavnim imamom Mensurom ef. Ćehićem na čelu, koji je i ovaj put aktivirao svoje imame, mještane i ljude aktivne u svim džematima. Neizostavan partner u svim našim aktivnostima je i Pomozi.ba, jer mi za njih radimo i neke projekte u Unsko-sanskom kantonu, pa i dalje. Njihov doprinos u donacijama je veliki, a zajedno smo i ovaj put posjetili Podrinje. Naša dijaspora iz Švicarske, džemati vezani za grad Saint Gallen, već četiri godine zaredom također učestvuje u akciji. Ovaj put su doprinijeli iznosom od 20 hiljada maraka, što smo pretvorili u životne namirnice. Oko 300 porodica dobilo je po dva paketa, a ukupna vrijednost svega je oko 50 hiljada maraka, kazao je Muslić.