Kurz: “Moramo se naučiti živjeti s virusom”

.
Povećanje broja novozaraženih natjeralo je austrijske vlasti da krenu u žurnije donošenje novih mjera. Austrijska vlada je jučer nakon sastanka sa stručnjacima i predstavnicima austrijskih pokrajina javnosti prezentirala nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

U osnovi, radi se o planu u kojem se korak po korak, ovisno o situaciji uvode nove mjere, a sve se temelji na opterećenosti jedinica intenzivne njege. S povećanjem opterećenosti povećava se i opseg mjera. Prve mjere očekuju se već od 15. rujna kada na snagu stupa nova obveza nošenja FFP2 maski. Velika većina mjera najviše ‘pogađa’ necijepljene osobe.

Kurz je naglasio da odgovor na pandemiju ne bi trebao biti zaključavanje (lockdown), već cijepljenje. Većina ljudi koja se mora liječiti u bolnici nisu cijepljeni.

 

“Ono što trenutno doživljavamo je pandemija necijepljenih. Oni koji se ne cijepe, prije ili kasnije će se zaraziti. Nijedna država na svijetu ne može zaštititi ljude od toga.”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

 

Sudeći po jučerašnjim izjavama, austrijska vlada ne vjeruje da će pandemija uskoro prestati. Kurz je rekao da se nakon četvrtog vala ne mogu isključiti peti i šesti val. “Moramo se naučiti živjeti s virusom”, zaključio je austrijski kancelar.