May i Macron na meti kritika zbog zračnih napada na Siriju

Francuska i Velika Britanija dvije najjače vojne sile u Evropi su stale uz američkog predsjednika Donalda Trumpa u vojnoj akciji protiv sirijskog kapaciteta za korištenje hemijskog oružja. Sada se moraju osigurati da ne bude protivudara kod kuće, pišu France24 i agencija AP.

Kritičari su odmah optužili Pariz i London da igraju ulogu “lojalnih zamjenika“ nepredvidljivom američkom lideru koji je u Evropi često predmet žestokih kritika. Neki brinu da će to dodatno antagonizirati Evropu prema Rusiji s kojom već postoji niz problema.

Predsjednika Emmanuela Macrona kritikuju u Francuskoj, jer je narušio imidž Pariza koji je imao jer nije podržao američku invaziju na Irak 2003. godine, dok je britanska premijerka Theresa May okrivljena, jer nije tražila saglasnost parlamenta za zračne udare.

Već u ponedeljak May će morati odgovarati na pitanja britanskih parlamentaraca, a isti dan će rasprava o istoj temi biti održana i u francuskoj skupštini i senatu. Kao najžešća od kritika čuje se i ona da “operacija neće suštinski ništa promijeniti u Siriji“.

No, tri lidera su se, ipak, odvažila uraditi nešto nakon užasnih hemijskih napada na civile u gradu Doumi. Neki smatraju da je akcija izuzetno važna, jer se konačno čuo “glas Evropljana“ na globalnoj sceni.

– Nema nikakve sumnje u odgovornost sirijskog režima. Za nas je crvena linija koju su postavili u maju 2017. godine pređena – rekao je Macron.

Macron i May mogu imati problema kod kuće zbog takve odluke. Macron je u teškoj poziciji zbog višesedmičnih štrajkova, dok May i dalje ima probleme s posljedicama i procesom izlaska iz Evropske unije. Macrona su kritikova ultradesničari i ultraljevičari.

Međutim, mnogi smatraju da Macron time pokazuje znakove evropskog lidera i autonomne politike. On je uoči napada razgovarao s Putinom, i rekao da će kanal za komunikaciju ostati otvoren. Za samo devet dana Macron ide u posjetu Trumpu. Uprkos tome, May i Macron su procjenili da je manja šteta nedjelovati nego riskirati gubitak političkih poena kod kuće. Akciju je podržala i Angela Merkel, te čelnici Evropske unije.