Ministar MUP-a: "Odluka o policijskom komesaru biće poznata u srijedu, ostavku neću podnijeti"

Ministar MUP-a USK-a Anel Ramić neće podnijeti ostavku zbog utapanja migranta, ali će listu kandidata za komesara još jednom pročešljati.

Izbor policijskog komesara Unsko-sanskog kantona, koji je tokom cijele godine opstruiran, nastaviće se 18. ovog mjeseca. Podsjećamo, Vlada Unsko-sanskog kantona je, po preuzimanju rang-liste kandidata i zaključaka sa sjednica Nezavisnog policijskog odbora, kompletnu dokumentaciju kao krivičnu prijavu protiv Nezavisnog odbora uputila Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Zloupotrebe

Vlada je smatrala spornim to što niko od kandidata nije priložio uvjerenje da u toku budućeg mandata neće steći uslove za penzionisanje, što je po stavu Nezavisnog odbora nepostojeća vrsta uvjerenja. Zatim, jedan kandidat nije potpisao prijavu, što je Vlada osporavala dok su u Nezavisnom odboru istaknuli da u raspisanom konkursu nigdje nije stajalo “potpisanu prijavu”. No, nakon više od sedmice čekanja, Tužilaštvo je razmotrilo krivičnu prijavu i odmah je odbacilo, “iz razloga nepostojanja elemenata krivičnog djela u radnjama prijavljenih lica”.

Ministra MUP-a USK-a Anela Ramića smo pitali za komentar.

– Dobili smo akt od Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Oni su to pregledali u formi krivične prijave, ne samo dokumentaciju nego i informaciju koju sam ja dostavio Vladi o samoj proceduri. Odbijena je, znači, obustavljena je istraga. Naredbom o obustavi istrage utvrđeno je da je bilo nedostataka u samoj proceduri, cijeni Ramić, a na sjednici Skupštine USK-a održanoj u petak Ramić je poslanike upoznao sa posljednjim dešavanjima pri izboru komesara. U diskusiji je najavio mogućnost krivičnog gonjenja jednog od kandidata za policijskog komesara, zbog zloupotreba sa dokumentacijom o radnim odnosima. Tako je nastavljena saga o izboru komesara i nakon što je Tužilaštvo zauzelo jasan stav.

I Nezavisni policijski odbor je upoznat sa odgovorom Tužilaštva i nezvanično saznajemo da planira održati novu sjednicu za osam dana, upravo koliko je potrebno vremena Vladi USK-a da iskoristi pravni lijek i da se žali na odluku Tužilaštva.

Ministra Ramića smo upitali do kada će ovaj proces biti završen.

Nesretan slučaj

– Procedura ide prema Vladi, premijer će biti predlagač materijala ka Skupštini sa imenima kandidata koji su zadovoljili kriterijume. To bi trebalo biti završeno do 18. jula, odgovara Ramić.Komesar Mujo Koričić, kojemu je istekao mandat i koji je ponovo prvorangirani kandidat u prijedlogu NO, nije htio komentarisati posljednja dešavanja.

Ministra MUP-a novinari su konačno imali priliku pitati hoće li ispuniti obećanje da će podnijeti ostavku ako padne mrtva glava dok komesar ne bude izabran. S obzirom na to da se u međuvremenu utopio migrant u Uni, ministar nije smatrao da se tim ispunjavaju uslovi njegovog obećanja, jer se radilo o nesretnom slučaju.