Mir u G*zi na pomolu? H*mas "ne vidi problem" u novom izr*elskom prijedlogu za prekid vatre

r
Palestinska grupa Hamas saopćila je u nedjelju da ne vidi nikakav ozbiljan problem s najnovijim prijedlogom Izraela o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze.

Izaslanstvo Hamasa doputovat će u Egipat u ponedjeljak kako bi dostavilo svoj odgovor na izraelski prijedlog.

"Atmosfera je pozitivna sve dok nema novih izraelskih prepreka. Komentari i pitanja koja je dostavio Hamas o sadržaju nacrta ne ukazuju na ozbiljne probleme", , rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izraelska vlada je pod intenzivnim pritiskom stranih saveznika da postigne dogovor o prekidu vatre u ratu u Gazi, za koji humanitarne skupine kažu da je palestinsku enklavu doveo na rub gladi i potaknuo strah od širenja sukoba.

Demonstranti u Izraelu traže da vlada osigura oslobađanje talaca.

Egipat, Katar i SAD pokušavaju posredovati u novom prekidu vatre od posljednjeg prekida prošlog novembra u kojem je Hamas oslobodio 80 izraelskih talaca u zamjenu za 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Diplomatski napori intenzivirani su posljednjih dana. Egipat je ove sedmice poslao izaslanstvo u Izrael da oživi zaustavljene pregovore.

Američka internetska stranica Axios, pozivajući se na dvojicu izraelskih dužnosnika, izvijestila je da najnoviji izraelski prijedlog predviđa spremnost da se razgovara o "obnovi održivog mira" u Pojasu Gaze kada preostali taoci budu oslobođeni.

Prema Axiosu, izraelski dužnosnici su po prvi put u skoro sedmomjesečnom ratu naznačili da su otvoreni za pregovore o njegovom okončanju.

Neimenovani dužnosnik Hamasa rekao je za AFP da je pokret otvoren za "pozitivnu" raspravu o novom prijedlogu i "želi postići sporazum koji garantuje trajni prekid vatre, slobodan povratak raseljenih osoba, prihvatljiv sporazum o razmjeni (zarobljenih) i kraj opsade".

 

Foto : Arhiva