Mladi par plesao na ulicama Teherana, iranske vlasti ih osudile na 10 godina robije

mladi par
Ples sa voljenom osobom verovatno je jedno od najlepših i najromantičnijih stvari u životu, međutim istog mišljenja nije bila i zloglasna iranska moralna policija kada je ugledala snimak sa ulica Teherana.

 

Naime, jedan mladi par iz prestonice Irana odlučio je da podeli snimak na društvenim mrežama na kojem bezbrižno plešu na ulici, a vlasti ove zemlje osudile su momka (21) i devojku (22) sa snimka na 10 godina zatvora, piše BBC, a prenosi 24 Sata.

Iako na videu ne postoji ni jedan opsceni momenat, vlasti tvrde da je par svojim postupcima širio korupciju, prostituciju i antirežimsku propagandu, kao i da je reč o zaveri kojom se potkopava nacionalna bezbednost.

Problemi u Iranu nastali su otkako je „moralna“ policija ubila Mahsu Amini u septembru prošle godine. Ona je uhapšena u Teheranu jer je prekršila zakon o nošenju hidžaba na javnom mestu. Od tada u Iranu traju gotovo svakodnevni protesti.

Mladi par na društvenim mrežama prati više od dva miliona ljudi, a oni ga nisu povezali sa protestima širom zemlje. Uz kaznu, dobili su i zabranu korišćenja društvenih mreža na dve godine.

BBC javlja kako je policija napravila raciju u porodičnoj kući osuđene devojke.