Mogućnost obaveznog testiranja u maloprodaji stvara nezadovoljstvo

maloprodaja

Mogućnost uvođenja redovitog i obaveznog testiranja na koronavirus u maloprodaji stvara veliko nezadovoljstvo kod zaposlenika u trgovini.

Medicinsko osoblje i školaraca se moraju redovito testirati na koronavirus, a sada se razmatra uvođenje obaveznog testiranja i za zaposlenike u maloprodaji. Trenutačno se svi zaposlenici u trgovinama moraju jednom tjedno testirati na koronavirus ili kao alternativu nositi FFP2 masku. Svi oni koji se jednom tjedno testiraju mogu raditi s običnom zaštitnom maskom za usta i nos.

No, sada se sve više spominje obavezno testiranje provodilo jednom tjedno. Međutim, toj mogućnosti se protive Gospodarska komora (WKÖ) i Trgovačko udruženje koje žele zadržati FFP2 masku kao alternativu za testiranja.

U slučaju da vlasti ipak odluče uvesti ovu odredbu, onda bi Trgovačko udruženje tražilo da se valjanim smatraju i testovi koje osobe mogu obaviti kod kuće.

“Nošenje zaštitnih maski FFP2 u maloprodaji se kao alternativa testiranju pokazalo jako dobrim”, istaknuo je Rainer Trefelik, predsjednik saveznog odjela za trgovinu Austrijske gospodarske komore (WKÖ).

Prema njegovim riječima nošenje FFP2 maski mora ostati alternativa testiranju. Ako ova alternativa otpadne, trgovci na malo, posebno u ruralnim područjima, naići će na poteškoće zbog nedostatka ispitnih kapaciteta, smatraju u WKÖ.