Morski psi na kokainu: Istraživači na Floridi nailaze na čudno ponašanje morskih predatora

.

Morski psi vrlo izvjesno konzumiraju kokain bačen u vode Floride i to ih može natjerati da se ponašaju na "lude" načine, najnovije je otkriće naučnika s Floride.

Istraživači koji istražuju utiče li bačena droga na morski život u regiji otkrili su da se neki morski psi veoma čudno ponašaju. Krijumčari droge ostavljaju nebrojene tone kokaina u vodama oko Floride, transportiranog iz Južne i Srednje Amerike, bilo da ga ostave saradnicima ili da izbjegnu hapšenje. Droga zatim često biva izbačena na obalu.

Samo prošlog mjeseca, američka obalna straža zaplijenila je više od 6.400 kg kokaina u Karipskom moru i Atlantskom oceanu, u vrijednosti od 186 miliona dolara.

Morski biolog Tom 'The Blowfish' Hird i naučnica za okoliš sa Univerziteta Florida Tracy Fanara proučavali su morske pse u arhipelagu Florida Keys kako bi vidjeli ima li kokain ikakav učinak na njih.

Tokom ronjenja radi promatranja ponašanja, morski pas vrste koja inače izbjegava ljude prišao je timu i plivao na veoma čudan način. Istraživači su također snimili morskog psa koji je izgledao da je pod uticajem nekog opijata i plivao je u uskim krugovima uprkos činjenici da u blizini nije bilo ničega.

Osim praćenja morskih pasa, naučnici su također u sklopu svoje studije stavili slične pakete kokaina u vodu, kao i mlade labudove kako bi vidjeli što će prvo zagristi.

Na njihovo iznenađenje, morski psi su krenuli na pakete, ne na labudove, grizući ih. Jedan je morski pas čak uzeo paket i pobjegao s njim.

Biolog Hurd priznao je da bi mnogo različitih faktora moglo biti odgovorno za čudno ponašanje.