Na ahiret preselio prof. dr. Fikret Hadžić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

U 59. godini života na ahiret je preselio prof. dr. Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo i član UO Fondacije “Izvor nade“.

sa velikom tugom obavještavamo javnost da je na bolji svijet preselio naš uvaženi prof.dr. Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Njegovim odlaskom smo ostali smo bez Velikog čovjeka, iskrenog prijatelja i vjernika, vrsnog stručnjaka koji je svojim ljudskim i intelektualnim kapacitetima bio uzor i podrška brojnim generacijama studenata, postidiplomaca, doktoranata, poslovnih ljudi, pojedincima, ne samo intelektualno već često i materijalno... Iskreno i stručno je savjetovao i brojne menadžere, pomagao mnogim, znanim i neznanim. Svojim idejama i znanjem je bio daleko ispred drugih, a njegovim znanjem su se mnogi oplemenili i okoristili, posebno magistranti i doktoranti kojima je uvijek bio na usluzi i spreman pomoći u njihovim istraživanjima.

 

Tokom svog života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja Bankarstva, tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija. Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta. Odlazak prof. dr. Fikreta Hadžića predstavlja nenadoknadivi gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo koji će se osjećati još dugo godina, ne samo u području ekonomije već i u mnogim drugim segmentima društva.

 

Nesebično se zalagao za unapređenje sveukupnog ekonomskog ali i društvenog ambijenta u Bosni i Hercegovini kroz brojne studije, projekte, istraživanja. Bio je istinski patriota, zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu i njen narod kojeg je nesebično volio i cijenio. Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života. Svojim decenijskim predanim radom u brojnim područjima društvenog života je zaslužio našu iskrenu i trajnu zahvalu a bosanskohercegovačko društvo zadužio da u tom pravcu nastavimo.

 

Dženaza prof. dr. Fikretu Hadžiću će se obaviti u subotu 21. 07. 2018. godine u 17:15 sati u Haremu Begove džamije, a ukop obaviti na mezarju Alifakovac.