Na području Bihaća otkriveno i procesuirano šest ilegalnih migranata

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona i Službe za poslove sa strancima BiH danas su, u zajedničkoj akciji, na području Bihaća pronašli šest ilegalnih migranata, državljana Iraka, Libije, Maroka i Rusije, koji su u prethodnom periodu počinili razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja službenih aktivnosti.

Ove osobe su potom procesuirane jer su ugrožavale sigurnost građana na ovom području, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance su u Bihaću proveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja.

Stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, da bi se izvršilo njihovo udaljavanje iz BiH.

U saopćenju se navodi da su predstavnici Sektora uniformirane policije MUP-a USK i Službe za poslove sa strancima BiH dogovorili provođenje odgovarajućih zajedničkih operativnih aktivnosti na području Bihaća s ciljem pronalaženja ilegalnih migranata, sklonih činjenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira.

U okviru ovih aktivnosti, predstavnici IOM-a i Službe za poslove sa strancima su, uz prisustvo pripadnika policije MUP-a USK i prevodilaca, upoznali migrante smještene u nedovršenom objektu Penzionerskog doma o potrebi da se isele iz ovog objekta, koji nema ni minimalne uvjete za smještaj.

Navodi se da je potom 250 migranata dobrovoljno napustilo objekt Penzionerskog doma i prešlo u objekt Đačkog doma, gdje su im nadležne organizacije osigurale hranu i druge minimalne uvjete neophodne za njihov boravak na ovom području.