Nakon 44 godine ženama u Iranu ponovo dozvoljeno ići na nogometne utakmice

iran
Vrhovni savjet Irana za državnu bezbjednost dozvolio je ženama u ovoj zemlji da uđu na stadione kako bi gledale fudbalske utakmice, javila je iranska agencija ISNA.

 

Predsjednik Nogometnog saveza Irana Mehdi Taj izjavio je da će za žene biti otvoreni stadioni "Gol Gohar" u Sirjanu, "Naghsh-e Jahan" i "Foolad Sahr" u Isfahanu i "Gadir" u Ahvazu, dok stadion "Azadi" u Teheranu treba da se pripremi.

"Žene će moći da posjećuju stadione. Vrhovni savjet Irana za državnu bezbjednost je donio takvu odluku. Imenovana je radna grupa za sprovođenje projekta, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo sporta i politike za omladinu, NS Irana i dvije institucije Ministarstva za informisanje razvijaju plan za sprovođenje reformi", rekao je Taj.

Ženama u Iranu zabranjeno je prisustvo sportskim događajima u muškoj konkurenciji još od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranske vlasti su 2018. godine, na poziv predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, dozvolile su ženama da povremeno prisustvuju nogometnim utakmicama reprezentacije Irana.