Nazif Rujanac iz Donjeg Vakufa pješke krenuo ka Potočarima uoči 28. godišnjice genocida

.
Dvadesetsedmogodišnji Nazif Rujanac iz Donjeg Vakufa pješke je krenuo ka Potočarima, a danas je odmorio u Zenici prije nastavka svog puta koji bi trebao završiti u Potočarima.

 

Učešće u svom prvom Maršu mira Nazif je uzeo prije nekih 15 godina kada je kao dijete pješačio putem od Nezuka do Potočara.

“Sve do prošle godine učestvovao sam u Maršu mira od Nezuka do Potočara, a sada sam odlučio da krenem iz Donjeg Vakufa do Nezuka gdje ću se priključiti članovima Marša mira do konačnog odredišta u Potočarima”, kazao je Rujanac.

Dodao je da ga je na ovo motivisala svaka suza srebreničke majke te djeca šehida Srebrenice koja će s njim biti u Maršu mira kao i svake godine.

“Suze majki, žrtava su me da tako kažem natjerale na to. Dosta godina sam provodio u Srebrenici, radio, familija mi je iz Srebrenice, zet i svi moji prijatelji i ja pripadam Srebrenici”, dodao je naš sagovornik.

Na put ka Nezuku, a zatim i Potočarima, krenuo je 20. juna, a plan mu je da 2. jula bude u Nezuku gdje će odmoriti dva dana te nastaviti svoj put.

“Došao sam evo do Zenice gdje ću se sastati sa svojim prijateljima Robijašima, jer ih dosta znam i dolazio sam na Čelikove utakmice, a onda nastavljam dalje. Kilometražu dnevnu sam određujem, usput posjećujem šehidska spomen-obilježja gradova kroz koje prolazim, proučim nešto za šehide i idem dalje”, izjavio je Rujanac.

Na kraju je kazao da je danas imao manju intervenciju od Službe Hitne pomoći koja mu je dala infuziju kao okrepljenje s obzirom da su temperature veoma visoke.

Rujanac će danas napustiti Zenicu te svoj put nastaviti odlučno jer kako kaže to je najmanje što može uraditi s ciljem očuvanja sjećanja na genocid koji je počinjen.