NE ŽELE MIGRANTE U BOS. PETROVCU: Načelnik Zlatko Hujić protiv privremenog smještaja za migrante na prostoru ove općine

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je i danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK

Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje trebaju biti realizirane kako bi se prioritetno izmjestila djeca i porodice sa djecom iz improvizovanih prihvališta za migrante u Bihaći i Velikoj Kladuši.
- Šta se tiče potencijalne lokacije za kontrolisani prihvatni centar u Medenom Polju u općini Bosanski Petrovac, jučer su predstavnici međunarodnih organizacija i Ministarstva sigurnosti razgovarali na tu temu sa načelnikom Zlatkom Hujićem. On je protiv toga da se privremeni smještaj za migrante napravi na prostoru ove općine, čak i ako se radi o mjestu udaljenom od svih većih naselja.
Meni je žao što među općinama nema dovoljno solidarnosti. Toliko smo u protekle dvije godine slušali o saradnji općina i gradova na USK i prvom prilikom kad treba pomoći gradonačelniku Bihaća, onda niko ne želi. Pri tom niko ne vidi da se sutra problem može preliti i u ostale gradove. Vladi Unsko-sanskog kantona je prije svega stalo da se problem što prije riješi. Ovo je zajednički problem cijelog kantona. Zato sam opet pozvao gradonačelnike i načelnike na sastanak u ponedjeljak i nastavit ću da posredujem u postizanju dogovora. 
Potrebna nam je koordinacija i ja ću insistirati na saradnji svih lokalnih zajednica, kazao je premijer Rošić te dodao da je u komunikaciji sa predstavnicima državne vlasti koje će, nakon postizanja dogovora o lokaciji za kontrolisani prihvatni centar, van urbanih zona gradova, preuzeti odgovornost finansiranja i brige o tom centru.