Spašeni dječaci nakon izlaska iz bolnice: Nismo imali hrane, samo smo pili vodu

Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener koji su spašeni iz pećine na sjeveru Tajlanda pojavili su se na konferenciji za novinare, a njihov ulazak je praćen aplauzom predstavnika medija i učesnika konferencije.

Dječaci su demonstrirali svoje vještine rukovanja loptama u specijalnom minijaturnom fudbalskom terenu postavljenom u hodniku gdje se održala konferencija za medije.

Zagrlili su svoje prijatelje prije nego što su se vratili na svoja mjesta s ljekarima i ostalima koji su im pomogli tokom spašavanja.

Ljekari su odgovarali na pitanja i rekli su da su dječaci zdravi. Ljekari su također, naveli da su dječaci u prosjeku dobili oko tri kilograma nakon što su prošle nedjelje spašeni iz pećine. Rečeno je da su tokom više od dvije sedmice boravaka unutar pećine izgubili u prosjeku po četiri kilograma.

Na početku konferencije tim se predstavio počevši sa Akeom, 25-godišnjim trenerom. Nakon toga su mediji pitali zašto su ušli u pećinu.

Trener Ake je rekao da su svi pristali da idu u pećinu.

”Nikada nismo bili u pećini, već smo objavili na Facebooku. Vidjeli smo kako voda ulazi u pećinu i razmišljali o napuštanju pećine. Znali smo da smo zarobljeni na povratku. Morali smo da se skvasimo i plivamo. Svi smo znali da plivamo. Nije tačno da nismo mogli plivati. Nakon treninga fudbala često plivamo”, rekao je Ake.

Kada su shvatili da su zarobljeni jedan dječak je rekao da je mislio na svoju majku.

”Nismo imali hrane, samo smo pili vodu”, rekao je drugi dječak.

Novinari su ih pitali i šta žele da postanu u budućnosti.

”Želim da budem fudbaler. Osjećam se jače i imam više strpljenja i izdržljivosti”, rekao je jedan dječak.

Drugi je rekao da ga je ovo iskustvo naučilo da vrednuje život.

Četiri dječaka također, su rekla da žele da budu pripadnici mornarice.