Nove provokacije RS: Privatne štamparije štampaju tablice i pasoše Republike Srpske

.
Podsjećamo, ne postoje ni tablice a ni pasoši Republike Srpske kao zvanični dokument Bosne i Hercegovine

 

Dok se čeka na početak obilježavanja neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim, te ga osporila i Venecijanska komisija, a ranije poništio i Ustavni sud Republike BiH, a sporio ga i aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt, na društvenim mrežama pojavili su se šokantni snimci i fotografije koji, iako nezvanični, svojevrstan su korak ka najavi secesije RS-a.

 

 

 

Fotografija mladića

Naime, na društvenim mrežama osvanula je fotografija mladića Jovana Ž. iz Republike Srpske koji je na svoj automobil postavio odštampane registracione oznake tzv. Republike Srpske, a ne BiH, kakve prema zakonu mora imati.

On je na automobil marke Mercedes postavio oznake: GA 09-01-92 koje simboliziraju Dan RS-a kojeg uzimaju za datum nastanka ovog entiteta.

Pored njega na TikToku su se pojavile i fotografije tablica sa oznakama ostalih gradova Republike Srpke, a pojavile su se i fotografije pasoša Republike Srpske za koje se navodi da su ih pravili Dodikovi političari. Podsjećamo, ne postoje ni tablice a ni pasoši Republike Srpske kao zvanični dokument Bosne i Hercegovine.

 

Ipak, provokacija sa pasošima nije novitet jer, podsjećamo, mladi socijaldemokrati RS-a su 2018. na Trgu Krajine u Banjoj Luci dijelili pasoše tzv. Republike Srpske, kojima su navodno željeli skrenuti pažnju na turističke potencijale ovog entiteta. 

Turistička brošura

Pasoši su iznutra izgledali kao jedna vrsta turističke brošure, u kojima su predstavljena mjesta poput Mrakovice, Sutjeske, Bardače i sličnih destinacija koje vrijedi posjetiti u RS-u.

Iako se pretpostavlja da su stanovnici manjeg bh. entiteta samoinicijativno štampali tablice RS-a, uz objavu videa i fotografija navodi se da su štamparije u RS-u prebukirane materijalima za štampanje tablica koje očito planiraju lijepiti preko postojećih sa bh. oznakama. 

Postavlja se pitanje da li će na vožnju s tim tablicama reagirati MUP RS-a, a i kako će reagirati federalni policajci te druge državne institucije.

Foto: Twitter