Obnovljena i posljednja od 16 srušenih džamija u Banjoj Luci

a

Arnaudija, posljednja obnovljena od u ratu porušenih 16 džamija u Banjaluci, biće svečano otvorena 7. maja, na dan njenog rušenja 1993. godine, kada se obilježava i Dan džamija.

Obnova je trajala sedam godina, te koštala, prema podacima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oko šest miliona maraka (oko tri miliona eura).

Otvaranje vrata Arnaudije za vjernike, ali i za sve dobronamjerne ljude, utiče na to da i Banjaluka postane ono što i treba biti, grad koji je otvoren ka različitostima, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Muamer Okanović, glavni imam Medžlisa Banjaluka.

"I na taj način kroz povijesnu, duhovnu, zatim arhitektonsku perspektivu koja je, takođe, nešto što podrazumijeva izuzetno bogatstvo kako za vjernike, tako i za sve građane ovog grada koji doživljavaju Arnaudiju svojom baštinom, jednim od značajnih dijelova Banjaluke, što opet umnogome doprinosi i pospješenju međuljudskih odnosa i gledanju u jednu svjetliju budućnost za sve nas", rekao je imam Okanović za Radio Slobodna Evropa.

Imam Okanović ističe kako je ponovo izgrađena Arnaudija zadržala autentičnost, a u nju su uzidani i artefakti i fragmenti originalne džamije sagrađene u 16. vijeku.

"Ti artefakti, ti fragmenti trebaju da budu jedni opominjači, podsjetnici, za svakog posjetitelja, za svakog čovjeka koji dođe u džamiju, da određene stvari, pojave koje su se dešavale prije nekoliko decenija, ne bi smjele više nikome da se dese i da zajedničkim snagama, čistog uma, razuma posmatramo ljepšu, svjetliju budućnost za sve naše generacije. Prisjećajući se, podsjećajući se, upravo tim fragmentima koji danas bivaju živim svjedokom, u kojem smjeru može da se ide, a u kojem smjeru bi bilo bolje ići, odnosno da naš zadatak jeste da bivamo graditeljima, a nikada rušiteljima", rekao je Okanović.

Artefakti i fragmenti srušene Arnaudije pronađeni su, po riječima Okanovića, na više lokacija, te prikupljeni, a neki od njih su ugrađeni u obnovljenu džamiju, na sličan način kako je to urađeno i tokom obnove Ferhat-pašine džamije koja je svečano otvorena 2016. godine.

Kruna ulaznog portala na minber džamije Arnaudije je izvađena iz Vrbasa i vraćena tamo gdje je bila vijekovima.

Arnaudija je inače poznatija kao "sestra džamija" Ferhat-pašine (Ferhadija) džamije u Banjaluci.