Odobrenje penzija u FBiH postaje jednostavnije od maja

H

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje objavio je da će od 1. maja biti olakšan proces ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ova inicijativa donosi značajne promjene u procedurama koje će ubrzati i pojednostaviti proces apliciranja za penziju i ostale povlastice.

Prema novim pravilima, podnosioci zahtjeva više neće morati prilagati potvrdu o mjestu prebivališta (CIPS potvrdu), rodni list i uvjerenje o državljanstvu uz zahtjev za penziju ili izdavanje uvjerenja o podacima.

Umjesto toga, Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje će putem aplikativnog rješenja imati pristup podacima iz evidencije koju vodi IDDEEA (Institut za razvoj i edukaciju – Evidencija o državljanstvu, identitetu, evidencija boravišta i boravišnih dozvola), uz prethodnu saglasnost podnosioca zahtjeva.

Još jedna značajna promjena je eliminacija potrebe za dostavljanjem rješenja o prestanku radnog odnosa uz zahtjev, osim u slučaju policijskih službenika i vojnih osiguranika Ministarstva odbrane BiH. Ovo će dodatno pojednostaviti postupak apliciranja za penziju, s obzirom na to da se podaci o radnom odnosu osiguranika već vode u službenoj matičnoj evidenciji.

Ove promjene rezultat su napora Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje u unapređenju poslovanja i olakšavanju pristupa pravima iz penzionog i invalidskog osiguranja. Cilj je pojednostaviti procedure, ubrzati proces ostvarivanja prava, povećati transparentnost rada i otvoriti Zavod prema krajnjim korisnicima, kao dio šire borbe za administraciju bez papira i smanjenje vremena čekanja u redovima. Ove inicijative će vjerovatno olakšati mnogim osiguranicima u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarivanje svojih penzionih i invalidskih prava.