Održan prvi novogodišnji turnir uz učešće djece iz prihvatnog centra "Borići"

.
Prihvatni centar 'Borići' u Bihaću privremeni je dom za više desetaka djece koja su zajedno sa svojim roditeljima na putu ka boljem životu u evropskim zemljama. Kako bi njihovo djetinstvo bilo što sličnije ovdašnjim vršnjacima, potrudili su se roditelji djece koja treniraju u Nogometnoj akademiji 'Jedinstvo'. Uz redovne treninge posljednjih dana, jučer su zajedno s ostalom djecom sudjelovali u Prvom novogodišnjem turniru uz 30 ekipa malih nogometaša iz USK...

Djeca migranata nažalost, sticajem okolnosti, žive život pun izazova na neizvjesnom putu ka boljoj budućnosti zajedno sa svojim roditeljima. Kako bi im boravak u Bihaću bio što ljepši potrudili su se treneri ali i roditelji u Nogometnoj akademiji 'Jedinstvo'. Prvo je za njih 14-ero kupljena nova oprema, patike i dresovi a onda su uključeni i u redovne treninge s ostalom djecom ove nogometne škole. Organizatori ovog turnira nastojali su da otvore nove mogućnosti za tu djecu kako bi kroz igru spoznali da im ovdašnja zajednica želi poboljšati i obogatiti svakodnevnicu.

Za male suigrače migrantske djece, to je bilo poptuno prirodno jer ono što ih veže jeste ljubav prema nogometu. Kako su i sami kazali, važno je učestvovati, a rezultat je uvijek takav da ili si pobijedio ili izgubio utakmicu. Sve je to ipak zabava i druženje i to im je na prvom mjestu Jezik sporta je univerzalni jezik, bez obzira odakle su učesnici. Turnir u kojem se takmičilo 30 djece u 5 kategorija bio je samo prvi u nizu dječijih susreta koji je organizirala Akademija NK 'Jedinstvo', a koji će se sigurno nastaviti i u narednim godinama.

Za djecu u pokretu najvažnije je bilo učestvovati. Ali, kako bi im dodatno uljepšali ovaj dan organizatori su za njih osigurali i priznanja, jer su prilike da baš oni dobiju neku pohvalu ili medalju izuzetno rijetke.

FOTO: RTV USK