Održan sastanak s predstavnicima Vlade Unsko- sanskog kantona

Infrastrukturni i poslovni projekti te zakonska regulativa različitih oblasti teme su o kojima su danas razgovarali predstavnici Grada Cazina i Vlade Unsko- sanskog kantona. Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju, prekategorizacija putnih pravaca, izgradnja objekta OŠ Cazin 1, pretvorba zemljišta za izgradnju Islamskog centra Cazin i projekti toplifikacije istaknuti su od strane premijera Unsko- sanskog kantona Huseina Rošića.

-„Danas smo dosta tema otvorili i razgovarali smo o nekim projektima koji se realiziraju na području Grada Cazina. Naravno i gradonačelnik je upoznao s određenim stvarima koje bi trebalo ispraviti. Drago mi je da je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom pokrenula i ovaj dio realizacije 400.000 maraka za OŠ Cazin 1. Upoznati smo da postoje određena odstupanja u samom projektu i tražićemo informaciju da ih ispravljamo jer to je naš zajednički projekat u interesu građana Cazina i naše djece tako da možemo ići u sljedeću fazu realizacije istog. I naravno razgovarali smo o još niz projekata koji se planiraju preko određenih kantonalnih institucija, prije svega Direkcije za ceste, i naravno određenih zakonskih regulativa, a šta bi trebalo poboljšati“, rekao je premijer Rošić.

Po riječima gradonačelnika Ogreševića, prostora za bolju kumunikaciju i saradnju lokalne zajednice i kantonalnih vlasti itekako je nedostajalo u proteklom periodu jer je puno otvorenih pitanja koja čekaju na rješenje.

-„Mi smo i ranije govorili o tome da postoji potreba da bude intenzivnija komunikacija u kontinuitetu i sa kantonalnim i višim nivoima vlasti. Na neki način mogu konstatirati i da je ovaj sastanak pomalo zakasnio jer nalazimo se na isteku mandata ove Vlade, ali bez obzira na to, naravno da je svaka prilika da komuniciramo dobra. Puno je otvorenih pitanja, puno je naših iskustava i određenih sugestija koje smo dali kada su u pitanju zakonska rješenja. Kao npr. Zakon o prostornom uređenju i građenju. Puno je i našeg nezadovoljstva kada su u pitanju određeni strateški projekti, npr. kanalizacioni sistem Grada Cazina. Međutim, tamo gdje možemo biti od koristi za građane, mi ćemo naravno dati svoj doprinos i gledaćemo da te projekte od zajedničkog interesa realiziramo“, istaknuo je gradonačelnik.

Zajednički projekti i njihova realizacija u narednom bi periodu trebali biti u fokusu djelovanja lokalnih i kantonalnih vlasti, zaključeno je na kraju današnjeg susreta.