Ova država zabranjuje jednokratni “vape”: Cilj je zaštititi zdravlje djece

.

Britanski premijer Rishi Sunak trebao bi u ponedjeljak zabraniti „vape“ za jednokratnu upotrebu širom Velike Britanije u pokušaju da se pozabavi "alarmantnim porastom" pušenja među mladima, javlja Anadolu.

 

Cilj ovog poteza je pokušaj rješenja za alarmantno povećanje „vapinga“ među mladima od 11 do 17 godina koji koriste jednokratne proizvode, čiji se broj povećao gotovo devet puta u posljednje dvije godine.

Očekuje se da će Sunak objasniti planove tokom posjete jednoj školi u ponedjeljak.

Novi zakon će učiniti nezakonitom prodaju duhanskih proizvoda svima koji su rođeni 1. januara 2009. ili nakon toga, i u cilju ispunjenje Sunakovog obećanja da će stvoriti “generaciju bez dima”.

U oktobru 2023. godine predložio je podizanje starosne granice za pušenje za jednu godinu svake godine, implicirajući da se duvan nikada neće legalno prodavati djeci od 14 godina ili mlađoj.

Kako bi spriječila prodaju maloljetnicima, vlada će uvesti i nove kazne za trgovine u Engleskoj i Walesu koje ilegalno prodaju „vape“ djeci.

„Kao što svaki roditelj ili učitelj zna, jedan od najzabrinjavajućih trendova u ovom trenutku je porast ’vapinga’ među djecom, pa moramo djelovati”, rekao je Sunak.

Dodao je da ove promjene imaju za cilj dugoročno zaštititi zdravlje djece.