Papa Franjo promijenio dugogodišnju tradiciju: “Prao je noge ženama i muslimanima, ali prvi put isključivo ženama”

š

Papa Franjo je u četvrtak oprao noge dvanaest žena u zatvoru u Rimu tokom ceremonije kojom se naglašava poniznost. To je prvi put da je papa oprao noge samo ženama tokom ove posebne godišnje službe, promijenivši tako višegodišnju tradiciju.


87-godišnji papa, koji se posljednje vrijeme bori sa zdravstvenim poteškoćama i poteškoćama s kretanjem, predvodio je ceremoniju u zatvoru Rebibbia u Rimu, opravši noge svakoj od žena iz svojih invalidskih kolica, od kojih su mnoge bile u suzama dok je to činio.

Ritual pranja nogu održava se u četvrtak prije Uskrsa i cilj je oponašati pranje nogu Isusa Krista svojim učenicima noć prije nego što je umro.

Otkako je izabran, Papa je ovu ceremoniju iznio s teritorija Vatikana i prakticirao je pranjem nogu zatvorenicima, izbjeglicama i osobama s invaliditetom.

Tokom godina Franjo je prao noge ženama i muslimanima. Međutim, Michael Walsh, istaknuti crkveni historičar i pisac, i fra Anthony Ruff, liturgijski stručnjak, rekli su za CNN kako vjeruju da je ovo prvi put da je papa oprao noge isključivo ženama tokom ovog obreda.

Nadia Fontana, direktorica ženskog zatvora u Rimu gdje se događaj održao, rekla je da je to prvi put da je papa ušao u njihovu ustanovu, u kojoj je, kako je rekla, bilo 360 zatvorenica i jedno dijete.

U prvim godinama svog pontifikata papa je promijenio crkvena pravila kako bi službeno uključio žene u ceremoniju, što je potez koji je naišao na otpor u Vatikanu.

Njegov prethodnik Benedikt XVI. prao je noge samo muškarcima, a kasnije je prešao na pranje nogu samo svećenicima.

Papa Franjo neočekivano je preskočio držanje svoje propovijedi tokom mise na Cvjetnicu u Vatikanu prošle sedmice, iako je mogao predsjedati bogoslužjem, a kasnije se provozao u papamobilu.

Služba je označila početak Velike sedmice, najsvetije sedmice u crkvenom kalendaru dok se kršćani diljem svijeta pripremaju za proslavu Uskrsa, a njegova odluka da preskoči homiliju bila je iznenađenje.

Tokom zimskih mjeseci papa Franjo se borio s napadima bronhitisa, prehlade i gripe.