Pokrenuta istraga protiv Kurza i njegovog šefa kabineta zbog lažnih izjava

asd
Tužiteljstvo za gospodarstvo i korupciju (WKStA) pokrenulo je istragu protiv kancelara Sebastiana Kurza (ÖVP) i njegovog šefa kabineta Bernharda Bonellija. Obojica su osumnjičeni za navodno lažno svjedočenje pred U-odborom te su navedeni kao optuženi. Navodno su pogrešno obavijestili istražni odbor o događajima u vezi s imenovanjem nadzornog odbora Öbag.

Prema pisanju Der Standarda, tekstualne poruke s mobitela šefa Öbaga Thomasa Schmida pokazale su da su Kurz i Bonelli bili uključeni u imenovanje nadzornog odbora Öbag-a više nego što je to dosad bilo poznato. Obojica supred odborom izjavili da nisu sudjelovali u ovom imenovanju. Isti list navodi i da su Kurz i Bonelli tek nedavno obaviješteni o svom statusu optuženih, a za obojicu važi presumpcija nevinosti.

Lažne tvrdnje teško je legalno dokazati jer moraju postojati jasni dokazi da su bile namjerne. U tijeku je nekoliko sličnih postupaka, a u jedan je uključen i pokrajinski predsjednik Gradišća Hans Peter Doskozil (SPÖ) koji je osumnjičen za lažne izjave vezane za Commerzialbank.

Austriji kancelar Sebastian Kurz odbacuje navode, te je kratko komentirao da do mogućih ostavki njega i njegovog šefa kabineta neće doći. Kurz je istaknuo kako će svi navodi “nestati u zraku” te kako se namjerno stvara “vruća atmosfera”.

“To što je naveden kao osumnjičeni nikoga ne iznenađuje”, rekao je saborski zastupnik SPÖ-a Kai Jan Krainer u prvoj reakciji na “Puls 24”.