Policajac koji je iz vatrenog oružja ranio Žanela Pucu pušten iz pritvora

Policajac N. P. (1988.) koji je 10. juna uhapšen zbog ranjavanja Žanela Puce u Mostaru pušten je na slobodu nakon što je mjesec proveo u pritvoru. Portalu Klix.ba ovu infomaciju kazao je sam Puce, u bojazni da bi oslobođeni policajac mogao pobjeći iz zemlje ili utjecati na svjedoke.

Žanel Puce još uvijek se nalazi na bolničkom liječenju, a desetak dana poslije incidenta koji se desio 10. juna ispred restorana Novak u mostarskom naselju Balinovac bio je i životno ugrožen. Trenutno čeka još nekoliko operacija koje su planirane.

"Mi smo prikupili sve dokaze, a on je pušten nakon mjesec dana, sigurno uz velike propuste i korumpiranost sudstva i policije. Sada se bojimo da on ne pobjegne iz države ili da ne utječe negativno na svjedoke. Nije moguće da neko pokuša ubistvo, a da bude pušten nakon mjesec dana", kazao je Puce, naglasivši kako na njega nije pucano iz službenog pištolja.

Puce kaže da će preko advokata uputiti žalbu i sudu i policiji te Vrhovnom sudu BiH da se počinilac brani psihičkom nestabilnošću te da je pitanje kako takve osobe i rade u policiji.

"Ovo je pokušaj ubistva, a pošto naše pravosuđe nema tu klasifikaciju on će se teretiti za nanošenje teških tjelesnih povreda. To nema nikakvog smisla, kao da živimo na divljem zapadu", kazao je.

U biltenu MUP-a HNK 11. juna stajalo je prvo da je oko pet ujutro u PS Mostar Centar prijavljeno da je u ulici IV bojne, kod restorana Novak, uočena nepoznata osoba koja je ranjena iz vatrenog oružja. Na mjesto događaja upućena je patrola policije koja je utvrdila da se radi o Ž. P. (1986) iz Mostara koji je sjedio u vozilu Mini Coupe s vidnim povredama na tijelu.

On je vozilom Hitne pomoći prevezen na CUM Mostar. Isti dan oko 23 sata pripadnici Sektora krim-policije, Odjeljenja općeg kriminaliteta, uhapsili su policajca N. P. (1988) iz Mostara zbog počinjenog krivičnog dijela teške tjelesne povrede na štetu Ž. P. (1986) iz Mostara. 

Na naš upit iz Ureda glavnog tužitelja HNK su kazali da je Općinski sud u Mostaru, odlučujući po prijedlogu ovog tužilaštva za produženje pritvora osumnjičenom N. P., donio odluku da se odbija prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom i da je Tužiteljstvo u zakonskom roku uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru. S obzirom na to da je u toku odlučivanje po toj žalbi, odluku Suda nisu željeli komentarisati.