Policija na sjeveru Kosova zatvorila srpske banke, reagovao i State Department

f

Foto: Tanjug

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između susjeda, prenosi agencija dpa.

Kosovska policija je tokom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 miliona eura, 74,7 miliona srpskih dinara (oko 636 hiljade eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore.

Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima. Kosovska centralna banka u februaru je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice.

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to "činom divljaštva" koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Vučević je izjavio da premijer Kosova Albin Kurti upadom specijalne policije u ekspoziture Poštanske štedionice na sjeveru Kosova pokazuje da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još uvijek nisu omogućili ulazak Kosova u Vijeće Evrope, dok je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture Poštanske štedionice eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na Kosovu.

Američki State Department se također oglasio i kritikovao potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutrašnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

Ističu da to podriva percepciju o dobroj vjeri Prištine "u rješavanju otvorenih pitanja" sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

State Department ponavlja i "jasnu zabrinutost" SAD zbog primjene uredbe Centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na Kosovu.

Operaciju je kritikovao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona "protivna duhu normalizacije" te ugrožava pregovore u toku.

Priština ipak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirovnih snaga NATO-a u zemlji.