Ponovo prekinuto ročište u predmetu “Gadžun” koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić

Gadžun

Ponovo je prekinuto ročište u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun.

Današnje ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je ispitivanjem prvog vještaka, doktora sudske medicine, Nermina Sarajlića.

Na današnje ročište pristupili su i svjedoci doktor Vildan Bijedić, doktorice Nermina Kovač dok Maida Šiširak nije pristupila zbog godišnjeg odmora.

Prvi vještak Nermin Sarajlić je na početku svjedočenja istakao da je obdukciju vršio po nalogu Kantonalnog Tužilaštva koje je tražilo podatke o lešu, smrti i sve ostalo što je izričito vezano za obdukciju tijela preminule djevojčice.

Obdukcija je obavljena 16. novembra 2021. godine, a vještak Sarajlić je istakao da je utvrđeno da je smrt uzrokovana oštećenjima po život važnih centara u mozgu.

“Krvarenje u mozgu, produženoj moždini i sve ostale promjene na mozgu i krvaranje su posljedica nedostatka kisika”, istakao je vještak Sarajlić.

Podsjećamo na prethodnim ročištima iznesene su informacije kako djevojčica Džena Gadžun nije bila spojena na EKG elektrode, a doktorica Amila Sidran je potvrdila da je djevojčica bila u zastoju preko 30 minuta, a dvije minute su dovoljne da nastupe trajna oštećenja.

Utvrđena su i krvarenja u plućima, upala pluća te sitna krvarenja u burbezima.

Vještak je istakao i kako su mikrobiolozi pronašli prisutnost dvije bakterije na rani zbog koje je rađena operacija.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac prvooptuženog Alen Nakić je tražio izuzeće sutkinje Indire Jahić zbog, kako je istakao, pristranosti prema ovom predmetu.

Nakić je također istakao kako će zahtjev predati i Vrhovnom sudu Federacije BiH, kao i predmet na postupanje.

Nakon razmatranja, ročište je prekinuto dok se ne dosese odluka o izuzeću, a naredno je zakazano za 16. maj u 9:30.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.