Premijer USK-a: Želimo pomoći državi da riješi migrantsku krizu

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa kantonalnim ministrima MUP-a i zdravstva Anelom Ramićem i Hazimom Kapićem održao je danas radni sastanak sa predstavnicima gradova i općina USK na temu rješavanja problema prihvata migranata.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnici: Bosanske Krupe, Ključa i Bužima Armin Halitović, Nedžad Zukanović i Zikrija Duraković te predstavik Grada Cazina izrazili su podršku aktivnostima koje vode rješavanju situacije i održavanju kontrole nad prilivom migranata koji i dalje pristižu, najvećim brojem u Bihać i Veliku Kladušu, gdje privremena prihvatilišta nemaju kapacitet daljeg prihvata, stoji na oficijalnoj starnici Vlade USK-a.

- Mi, u Krajini smo jedinstveni stavu da ćemo pomoći državi BiH u rješavanju migranstke krize. Na žalost, sav teret do sad je bio isključivo na nama, sa našim ograničenim nadležnostima i budžetima. Zahvaljući profesionalizmu policije i zdravstvenog sektora uspjeli smo održati kontrolu. Izlazili smo u suret i sa prijedlozima lokacijama za prihvatni centar, ali ništa od predloženog nije odobreno od međunarodne zajednice. Naglašavam, mi ne bježimo od obaveze da pomognemo državi, ali ne možemo sami iznijeti obaveze države. Nadam se da će Ministarstvo sigurnosti postići dogovor o lokaciji za budući prihvatni centar za migrante , van urbanih zona gradova. U međuvremenu naši timovi sve su pripremili da sutra može početi privremeno izmještanje porodica sa djecom i djece bez roditeljske pratnje, kojih je 65, u prostorije hotela Sedra nadomak Cazina.Obavljen je pregled objekta i sutra će tri medicinska tima obaviti preglede budućih korisnika ovog smještaja, kazao je premijer Rošić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća zahvalio se premijeru USK i svojim kolegama koji nastoje pomoći Bihaću da riješi problem sa kojim je grad suočen.

- Mi ne bježimo od bilo koje lokacije, za koju se utvrdi da ispunjava uvjete koje Evropska komisija i međunarodne organizacije zahtijevaju za uspostavljanje kontrolisanog prihvatnog centra, izjavio je Fazlić.

Sa predstavnicima općine Velika Kladuša i Bosanski Petrovac, o potencijalnim lokacijama za kontrolisani prihvatni centar danas je razgovarao Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH .