"Produženo krivično djelo- Odavanje službene tajne": Potvrđena optužnica protiv Asima Kambera

c
Općinski sud Sanski Most je potvrdio optužnicu protiv Asima Kambera, zastupnika SDA u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Kambera je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo da je 2017. godine, na njemu poznat način došao do dokumenata i audio razgovora iz istrage i suđenja koje se tada vodilo protiv Đevada Muslimovića, nekadašnjeg direktora ŠPD 'Unsko-sanske šume', te ih objavio na svom internet blogu...

Audio zapisi presretnutih razgovora koje je Asim Kamber objavio na svom internet blogu imali su oznaku „povjerljivo“, a takvima ih je okarakterisala državna Agencija za istrage i zaštitu - 'SIPA'. Pa ipak, Kamber znajući da su ti podaci službena tajna, te da nema odobrenje za njihovo objavljivanje, to je učnio s ciljem da neovlašteno upotrijebi podatke, čime je ustvari počinio „produženo krivično djelo“ – 'odavanje službene tajne' iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ovakvu optužnicu potvrdio je Općinski sud u Sanskom Mostu, što nam je predsjednik ovog Suda i priopćio u telefonskom razgovoru, dok nam je u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona rečeno da njima Općinski sud Sanski Most nije dostavio Rješenje o potvrđivanju optužnice, te da zato ona i nije javno objavljena. Tužilaštvo je po službenoj dužnosti istražilo, a zatim i podiglo optužnicu protiv federalnog zastupnika Kambera, jer krivično djelo koje mu se stavlja na teret vezano je za provođenje posebnih istražnih radnji kodnog naziva „Koverta“ i suđenje Đevadu Muslimoviću, bivšem direktoru Unsko-sanskih šuma, koji je u jednom trenutku bio i predložen za mandatara tzv. ekspertske Vlade USK-a.

Podsjetimo još i na to da je Kamber na svom blogu objavio tekstove pod nazivima „Pilanar hrabrio Karića na kriminal“ i „ Nek ti je Bog u pomoći“ gdje je i objavio sporne audio zapise, pa se i tada postavljalo pitanje da li je Kamberov cilj bio ometanje istrage protiv Muslimovića i drugih, i zašto bi njemu lično to bilo u interesu. Također, Asima Kambera, njegovu tadašnju seketaricu u SDA Sanski Most Mirelu Husić, te saradnika Fazira Vukalića je 2018. privela je 'SIPA', ali za drugo krivično djelo, i to izbornu krađu počinjenu tokom održavanja Općih izbora 2018. godine.