Protiv Trampa se okrenuli i američki biznismeni

Američka privredna komora osudila je predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog zaoštravanja globalnih trgovinskih sporova, objavivši izvještaj u kojem se tvrdi da će carine koje nameće američka Vlada i odmazde pogođenih trgovinskih partnera poput bumeranga pogoditi američku ekonomiju. 

Komora, koja je najveća nacionala lobistička grupa i tradicionalni saveznik Trampove Republikanske stranke, ocijenila je da Bijela kuća svojim pokušajem da carinama zaštiti američku industriju i radnike riskira globalni trgovinski rat.

Analiza štetnih posljedica koje bi svaka država SAD-a mogla osjetiti zbog osvete trgovinskih partnera pogođenih carinama pokazuje da bi se Bijela kuća mogla naći pod pritiskom republikanaca uoči kongresnih izbora u novembru, prenosi Index.hr.

Primjerice, izvoz iz Teksasa u vrijednosti od četiri milijarde dolara mogao bi postati metom osvetničkih carina, priopćila je Komora, uključujući meso vrijedno 321 milion dolara, koje se svake godine izvozi u Meksiko, i stočnu hranu u vrijednosti 494 miliona dolara koja se izvozi u Kinu.

Tramp je uveo carine na milijarde dolara vrijedan uvoz čelika i aluminija iz Kine, Evropske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carinskih pristojbi i na automobilski sektor.

Komora, koja ima tri miliona članova, pohvalila je Trampa zbog smanjenja poslovnih poreza u decembru, ali povećanje napetosti u trgovinskim odnosima sa svijetom dovelo je do raskoraka s Bijelom kućom.