Rasulo u PDP-u zbog Stanivukovića i odlaska na Dodikov miting

a

Unutrašnja previranja u PDP nastala zbog ‘simbioze’ gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj dodatno su ‘uzavrela’ zbog Stanivukovićeve odluke da javno podrži miting “Srpska te zove”, koji će u četvrtak biti održan, a kao odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iako su sve opozicione partije u Republici Srpskoj, manje-više, otvoreno najavile da neće podržati niti prisustvovati skupu koji su predstavnici vlasti najavili kao ‘veliki narodni miting’ u cilju ‘odbrane RS’, aktuelni gradonačelnik Banje Luke i kandidat PDP za novi mandat na čelu tog grada, javno je podržao navedeni skup, poručujući da je ‘spreman i za dodatni angažman ukoliko bude pozvan od organizatora’.

“Ovo je patriotska dužnost i vjerujem da među nama postoji dovoljno razumnih glava da se odazovemo i siguran sam da ovo niko neće politizovati i da ćemo svi moći da se izdignemo iznad politike”, rekao je Stanivuković.

To nije sjelo ljudima u PDP-u.

U kratkoj telefonskoj izjavi za Srpskainfo, lider PDP Branislav Borenović poručio je da je to “njegov (Stanivukovićev) lični stav”.

S druge strane, mnogo otvorenije kritike odluke gradonačelnika Banje Luke da podrži miting koji, po ocjenama ostalih opozicionih političkih stranaka, predstavlja skup podrške aktuelnoj vlasti u RS, dali su pojedini visoki funkcioneri PDP koji su, inače, bili protiv toga da Stanivuković dobije šansu za novi gradonačelnički mandat.

Potpredsjednik PDP, Ljubiša Krunić, tako je za isti portal izjavio da je on, kako kaže, na “poziv RS već bio tamo gdje je trebalo biti”.

“To je po njemu (Drašku Stanivukoviću) patriotska dužnost. Po meni, nije”, rekao je Krunić.

Dodaje da PDP na svojim stranačkim organima nije podržao skup niti će, kako je istakao, tamo doći ostali visoki funkcioneri PDP.

“Naravno da smo svim srcem za Republiku Srpsku, da smo je branili i da ćemo je braniti, ali ne na način kako je ‘brani’ Milorad Dodik”, kaže Krunić.

Još jedan potpredsjednik PDP, Milko Grmuša, koji takođe važi za žestokog kritičara ‘simbioze’ gradonačelnika Banje Luke s aktuelnim vlastima RS, ističe da se uvijek trudio, kad je narodu nešto bilo potrebno, da “bude pri ruci i da, ako treba, svakog dana bude tu”.

“Međutim, kada se jednog dana nešto poziva, da bi se emitovala slika, onda je nemoguće izbjeći politički kontekst. Kada smo u političkom kontekstu, onda smatram da to nije dobro jer na ovim prostorima to što je jednodnevno političko isključivo se veže za manipulaciju, a to je ono što nam u ovom trenutku najmanje treba”, kaže Grmuša.

Na pitanje da prokomentira tvrdnju Stanivukovića da je prisustvo na mitingu u četvrtak “patriotska dužnost”, Grmuša odgovara da je on “na vrijeme prilično jasno otvorio brojna ozbiljna politička pitanja u PDP”.

“Dominantna politička struktura u stranci je nedavno zaključila da je sve u redu kada je riječ o našim politikama i vrijednostima, te da su one čvrste i stabilne. Ja to nisam razumio, međutim, ovo je sada pitanje za one koji su utvrdili kako je moguće da o najvažnijim političkim temama postoji tako različit i disonantan ton. To nije pitanje za mene, već za one koji su bili na istoj političkoj liniji prethodnih nedjelja i mjeseci”, kaže Grmuša.