Situacija oko migranata podijelila Sarajevo i Krajinu

Analize i teorije poznatog bh novinara i publiciste o tome da se migranti ciljano šalju u Bosnu i Hercegovinu s željom da se izazove umjetna kriza i mogući sukobi između Bošnjaka i muslimana koji dolaze u migracijama, možda nije u potpunosti tačna, ali svakako je dobrim dijelom pogođena.

Glavni grad BiH ne želi migrante na svojoj teritoriji u jeku turističke sezone, što je razumljivo, a migranti dolaze u Krajinu (ili ih neko kako reče nedavno premijer Rošić namjerno ovamo usmjerava) koja nema niti ekonomskih niti tehničkih kapaciteta da se s ovom pojavom nosi, zbog čega među narodom, političarima ali i novinarima polako dolazi do tenzija, gubljenja strpljenja i netrpeljivosti. 

U cijeloj toj situaciji izrodio se umjetni sukob ali ne Bošnjaka i migranata (kojih ruku na srce ima dosta problematični) već sarajevskih političara i novinara sa krajiškim političarima i novinarima, što se nikako nije smjelo desiti. Lako je iz daljine i udobnih fotelja držati humanitarne lekcije i braniti migrante, a kritikovati svoje kolege, ali sasvim drugo je realnost koju možete osjetiti samo kada ste tu svakodnevno.

Zato sarajevski i krajiški političari i novinari ne bi trebali dalje ići u međusobne sukobe, jer od toga koristi imaju samo njihovi neprijatelji koji su im sve ovo i spakovali.

Krajina nema snage da se nosi s umjetno kreiranim migracijama koje su joj date kao vruć krompir i Krajini treba pomoći. Treba natjerati međunarodnu zajednicu da otvori evropske granice kako bi migranti prošli jer oni i ne žele ostati ovdje u Krajini već žele dalje put EU-a. Ili migrante iz Krajine izmjestiti negdje u neka područja RS-a. Što da ne. RS ima problem sa padom nataliteta i radne snage, a kako je i sam premijer Rošić nedavno rekao ministru Mektiću, što ih ne izmjestiti u Prijedor u vojne objekte koji ionako zjape prazni.