Šta će biti sa oko 200 gladne djece: Dječija javna kuhinja u Lukavcu nema novca

Kuhinja
Ovdje su uočene nepravilnosti u radu kuhinje počev od toga da kuhinja dječija radi kad škola ne radi kad djece nema, postavlja se pitanje koga hrane, kaže načelnik Lukavca

 

Dječija javna kuhinja u Lukavcu u kojoj dnevni obrok uzima oko 200 djece i 140 odraslih socijalno ugroženih osoba sa područja ove općine, nalazi se u finansijskim problemima. Prošle godine su ušli u budžet, te dobili oko 20 hiljada maraka za 12 mjeseci. Ove godine nema novca za ovu ustanovu, načelnik tvrdi, novac ima ali za sva udruženja koja apliciraju na grant.

Iz udruženja „Ruke prijateljstva“ pod čijim okriljem i djeluje dječija javna kuhinja kažu da je načelnik Delić iz samo njemu poznatih razloga ukinuo budžetsku stavku za ovu kuhinju. Sredstva za 2021 godinu, nacrtom budžeta su trebala iznositi oko 17 hiljada maraka, međutim izbrisan je naziv udruženja i novac ostavljen, tako da na ova sredstva mogu aplicirati i ostala humanitarna udruženja iz Lukavca.

- Načelnik tvrdi da bi taj novac trebao da se podijeli kroz nekakve projekte, nemamo mi nista protiv da se transparentno troši novac, i da se to prikaže i da vide poreski obveznici koji izdvajaju, načelnik ne daje svoj novac, on daje novac poreskih obveznika općine Lukavac. Obavezan je da brine o gladnoj djeci, o ljudima koji ovdje nemaju šta da jedu. Nismo mi te porodice stvorili gladnim i žednim nego vlast, pa izmeđuostalog i načelnik, kaže Edin Nijemčević, direktor UG Ruke prijatelsjtva BiH.

Načelnik Lukavca Edin Delić smatra da sredstva iz budžeta moraju biti utrošena javno i transparentno, bez skrivanja podataka korisnika.

- Onaj ko implementira projekte općine mora ih učiniti svim zainteresiranim korisnicima, transparentno provesti postupak, a kad su u pitanju djeca moramo ih zaštititi od stigmatizacije. Ovdje su uočene nepravilnosti u radu kuhinje počev od toga da kuhinja dječija radi kad škola ne radi kad djece nema, postavlja se pitanje koga hrane, rekao je Delić.

- Načelnik dobro zna ko su korisnici i ko prima tu hranu, zadnji puta kad smo dijelili pakete romskoj populaciji na početku korone načelnik je dobio spisak svih korisnika. Tako da me čudi da za četiri godine koliko mi postojimo da se on pita ko su korisnici, kazala nam je Selma Zukić, iz UG Ruke prijateljstva Lukavac.