Trostrukog ubicu iz Alabame će pogubiti azotnom metodom: Preživio smrtonosnu injekciju

.
To podrazumijeva stavljanje gas maske na zatvorenika i prisiljavanje da udiše čisti azot

 

Trostruki ubica iz Alabame bit će pogubljen azotom, kako prenosi "News", Alan Judžin Miler će morati da bude pogubljen ovom kontroverznom metodom jer je u januaru preživio pokušaj da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom.

Osuđen za trostruko ubistvo

Novi pokušaj pogubljenja bit će obavljen kasnije ove godine. Guvernerka Alabame je potvrdila da će Miler biti drugi osuđenik na smrt nad kojim će se egzekucija izvršiti pomoću gasa azota.

Ovaj 59-godišnjak već više od dvije decenije čeka na izvršenje najstrožije kazne jer je osuđen za trostruko ubistvo 1999. godine On je prvobitno trebalo da bude pogubljen januaru 2022. godine, uobičajenom metodom, ubrizgavanjem smrtonosne injekcije, ali je zatvorsko osoblje više od dva sata i iz čak 18 neuspješnih pokušaja tražilo venu da mu ubrizga smrtonosni koktel. Na kraju su odustali od egzekucije.

Sada, dvije godine kasnije, izvršenje smrtne kazne je zakazano za 26. septembar i tada će se Miler konačno suočiti sa svojom sudbinom.

Metoda predmet rasprave

- Iako trenutno nemam planove da odobrim pomilovanje u ovom slučaju, zadržavam svoje pravo prema Ustavu države Alabama da odobrim odgodu, ako je potrebno, u bilo kojem trenutku prije izvršenja izvršenja - rekla je guvernerka Alabame Kej Ajvi.

Tokom svoja dva mandata na mjestu guvernerke ona nikada nije zaustavila pogubljenje, naveo je "USA today".

Azotna hipoksija kao metode izvršenja smrtne kazne je bila predmet velike rasprave i trenutno je dozvoljeno samo u nekolicini američkih država. To podrazumijeva stavljanje gas maske na zatvorenika i prisiljavanje da udiše čisti azot, lišavajući ga kisika potrebnog za održavanje tjelesnih funkcija, što dovodi do njihove smrti.